Vlci jsou zpět: fotopast u Máchova jezera zachytila mládě

Praha – V Česku se po sto letech začali znovu rozmnožovat vlci. Dokládají to snímky z fotopastí u rybníka Břehyně v Chráněné krajinné oblasti (CHKO) Kokořínsko – Máchův kraj. Už v březnu fotopasti zachytily vlka, teď se několikrát podařilo vyfotit mládě. Jestli jde o stejné zvíře, nebo je mláďat víc, se nedá s jistotou říct.

V Čechách se po více než sto letech rozmnožili vlci (zdroj: ČT24)

Poté, co na jaře fotopasti zachytily vlka, nainstalovali pracovníci Správy CHKO další fotopasti v širším území. Do konce července se ale nic nedělo. Pak pracovníci našli stopy odpovídající dospělému vlkovi a vlčatům. „Koncem července vlče či vlčata a jejich rodiče vyfotografovala několikrát jedna z fotopastí. Na snímku je vždy pouze jediné vlče, ale v druhé půlce srpna jeden z lesníků pozoroval v jiné části Dokeska vlčici s několika vlčaty. Snímky jsou jednoznačným důkazem o rozmnožování vlků v této oblasti,“ vysvětluje vedoucí Správy CHKO Kokořínsko - Máchův kraj Ladislav Pořízek.

„V dubnu se ochránci domnívali, že zachycená samice vlka na fotografii je březí. Nyní se jim domněky potvrdily,“ dodala Karolína Šůlová z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR. Kolik mláďat ve skutečnosti je, se nepodařilo zjistit. Fotopasti, kde bylo nastaveno video, nic nezachytili, jsou tak k dispozici jen jednotlivé fotky.

Lidem nebezpečí nehrozí, nejsou žádné zprávy o napadení

Smečka by se v následujících letech mohla rozrůst, ale správa CHKO nepředpokládá, že by se rozrostla do desítek jedinců. Navíc mláďata se budou moci rozmnožit nejdříve za dva tři roky. „Nikdo se vlků bát nemusí, v oblasti Dolní Lužice žije asi stovka vlků a žádné zprávy o napadení člověka nejsou,“ uvedl vedoucí správy.

Zprávu o rozmnožování vlků uvítalo ekologické sdružení Hnutí DUHA, podle kterého je to dnes patrně jediná množící se smečka vlků v Česku. „Rozmnožující se smečka vlků nebyla potvrzena dokonce ani v Beskydech - v posledních deseti letech se tam vlci objevovali jen nepravidelně,“ uvedl expert na ochranu velkých šelem z Hnutí DUHA Miroslav Kutal.

V Česku se po sto letech začali znovu rozmnožovat vlci. Dokládají to snímky z fotopastí u rybníka Břehyně na Kokořínsku. Už v březnu fotopasti zachytily vlka, v září se pak několikrát podařilo vyfotit mládě. Snímky zachycující vlka se dostaly i na BBC.
Zdroj: ČT24/CHKO Kokořínsko - Máchův kraj

Vlci byli v České republice vystříleni koncem 19. století. V posledních letech se začínají stejně jako do dalších států postupně vracet. Česká republika má dva základní zdroje pro obnovu výskytu: slovenskou a německo-polskou populaci. Do chráněné krajinné oblasti Beskydy přicházejí vlci ze Slovenska. Na sever Čech by mohli vlci přicházet z oblasti Lužice.