VIDEO: V Náměšti začalo vojenské cvičení Ample Strike 2014

Náměšť nad Oslavou - Příletem letounů na základnu v Náměšti nad Oslavou dnes začalo mezinárodní armádní cvičení Ample Strike 2014. Kromě českých vojáků se ho zúčastní příslušníci armád 11 členských států NATO. Cvičení je největším společným výcvikem aliančních jednotek na českém území. Letouny budou startovat ze základny v Náměšti nad Oslavou a z letišť v Praze-Kbelích a Čáslavi v době od 8. do 12. září.

V Náměšti začalo vojenské cvičení Ample Strike 2014 (zdroj: ČT24)

Cílem cvičení je sladit výcvik předsunutých leteckých návodčích, kteří určují pozemní cíle pro letectvo, s posádkami letadel a vrtulníků. Cvičení potrvá do 15. září. Uskuteční se na základnách v Náměšti nad Oslavou a Čáslavi, ve vojenských újezdech Boletice a Libavá a v posádce Bechyně. To zřejmě nejvíce ocení lidé z Náměště, kterým vadí každoroční hluk. „Tento ročník bude nejméně zatěžující, protože vrtulníků a letadel působících z této základny bude významně méně než v minulosti,“ slibuje místním řídící důstojník Miroslav Svoboda.

Cvičení se zúčastní 1 340 vojáků, z toho kolem 300 zahraničních, 28 letounů a přibližně 50 kusů pozemní techniky. Kromě gripenů a ruských vrtulníků řady Mi budou do cvičení zařazeny také stíhačky F-16 a bojové vrtulníky Apache. Ty se připojí ve čtvrtek - dnes nemohly z německé základny přiletět kvůli špatnému počasí.

Námět cvičení podle velitele vzdušných sil Armády ČR Libora Štefánika v podstatě kopíruje scénář loňského cvičení Ramstein Rover. Příprava domácích a zahraničních pilotů a leteckých návodčích pro podporu pozemních jednotek není podle Štefánika reakcí na události na Ukrajině, cvičení se plánovalo deset měsíců. Navazuje na tematicky podobná mezinárodní cvičení Flying Rhino a Ramstein Rover, která se v České republice konala v předchozích letech.