Obce marně touží po obchvatech – Chýnov čeká už 70 let

Praha – Obce, jimiž procházejí silnice prvních tříd, si unisono stěžují na hluk, prach, ale i malou bezpečnost. Jejich obyvatelé se shodují: Nejlepším řešením tohoto problému jsou obchvaty. Dočkají se jich ale málokde – například v Jihočeském kraji je 16 vesnic, kterými prochází silnice I/19, obchvat mají ale jen dvě.

Obce marně touží po obchvatech (zdroj: ČT24)

Například Chýnov čeká na obchvat už sedmdesát let. „Stavba na silnici I/19 Chýnov je ve stadiu výkupu pozemků. Obchvaty dalších obcí jsou zatím jen ve stadiu studie,“ informoval mluvčí Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Jan Rýdl.

Na rozdíl od Chýnova se Stráž nad Nežárkou před sedmi lety obchvatu dočkala. Místním živnostníkům sice ubyli klienti a klesly příjmy, pocit bezpečí prý ale negativní důsledky převažuje. „Myslím, že většina lidí tady ve Stráži spokojená je,“ domnívá se jedna z místních, učitelka Jana Princová.

Nejen malé obce, ale i větší města přes veškerou snahu na řešení problémů dopravy nestačí. Složité je to často i pro kraj. „Největší problémy jsou s majetkoprávními dispozicemi, případně s ochranou životního prostředí,“ potvrdil vedoucí odboru dopravy Jiří Klása.