Praha chce, aby odpad místo Pražských služeb svážela TSK

Praha – Technická správa komunikací hl. m. Prahy bude od listopadu svážet komunální odpad v Praze namísto Pražských služeb. Potřebnou techniku si k tomu TSK od Pražských služeb pachtuje. Rozhodli tak pražští radní poté, co ustoupili od plánu na úplné převzetí Pražských služeb městem. O zisk úplné kontroly nad firmou usilovalo město proto, aby jí mohlo zakázky zadávat přímo. Její menšinový akcionář EP Industries ovšem není rozhodnutím rady nadšen a přímé zadání zakázky chce zpochybnit u Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže.

Pražští radní by chtěli, aby TSK svážela komunální odpad v období od letošního 1. listopadu do konce příštího roku. „K rozhodnutí nás vedl zájem o možnost zadání zakázky takzvaně in-house, tedy přímo. Zároveň to zamezí nekoncepčním a sporným tendrům na svoz odpadu,“ řekl náměstek primátora Jiří Vávra (TOP 09).

Protože TSK nemá techniku, kterou ke svozu odpadu potřebuje, chce pražské vedení, aby si ji tzv. pachtovala od Pražských služeb – termín zavádí nový občanský zákoník a označuje tak pronájem, při kterém lze z pronajaté věci mít užitek. Pachtování chce Praha prosadit na valné hromadě Pražských služeb, k jejímuž svolání dnes přistoupila. Valná hromada zadá posudek na cenu pachtu, po stanovení ceny pošle nabídku TSK. Do začátku listopadu by tak TSK měla být připravena převzít svoz odpadu od Pražských služeb.

Menšinový akcionář Pražských služeb AVE CZ, resp. jeho vlastník EP Industries je rozhodnutím pražské rady znepokojen. „V případě, že by mělo dojít k poškození našich práv minoritního akcionáře, jsme připraveni se bránit,“ uvedl dnes ředitel EP Industries a jednatel AVE CZ Jiří Nováček. Podle EP Industries se Praha hodlá dnešním rozhodnutím vydat cestou odporující zákonné úpravě zadávání veřejných zakázek, kdy má být vytvořeno zdání splnění podmínek pro tzv. in-house zadání, aniž by však tyto podmínky ve skutečnosti splněny byly. „Na tuto skutečnost jsme již v srpnu reagovali podáním na Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS),“ dodala firma.

Pražské služby mají s Prahou smlouvu do 31. října. Novou zakázku dosud město s nikým neuzavřelo, donedávna se snažilo odkoupit menšinový podíl v Pražských službách a plně je tak ovládnout. Nepodařilo se to však, původní vlastník minoritního akcionáře AVE, firma Northward Holdings Limited, odmítala prodat městu své akcie a nakonec prodala celé AVE firmě EP Industries. Když ale Praha není jediným vlastníkem Pražských služeb, nemůže jim zadávat zakázky přímo bez výběrového řízení. Výsledkem tak mohl být kolaps svozu odpadu ve městě od počátku listopadu. Radní přitom odmítli, že přímá zakázka pro TSK s pronajímáním techniky od Pražských služeb by byla jen nouzovým řešením, které by problém pouze o rok odsunulo. Podle Jiřího Vávry by totiž měla být součástí pachtovní smlouvy také opce pro TSK na její odkoupení.

Pražské služby se v hlavním městě zatím starají o odvoz odpadu, TSK má na starost údržbu komunikací. V pololetí zvýšily Pražské služby zisk na 69,23 milionu korun, nejziskovější byl pro firmu právě svoz odpadů, na kterém za šest měsíců vydělala 79 milionů korun.