Opravu „děravého“ mostu zaplatí stavbaři, oprava potrvá týdny

Planá nad Lužnicí (Táborsko) – Oprava dálničního mostu na D3, který Ředitelství silnic a dálnic odmítlo převzít, zaplatí stavební firma. Řekl to mluvčí ŘSD Jan Rýdl s tím, že oprava začala v úterý a potrvá dva až tři týdny. Silničáři na mostě přes jihočeský rybník Koberný nalezli vzduchové kapsy, které se plní vodou, což v zimě ohrožuje projíždějící vozidla.

Státní silničáři odmítli převzít most přes rybník Koberný kvůli vzduchovým kapsám v konstrukci, kam zatéká. Protože voda vzlíná k povrchu, hrozí při jejím zamrznutí v zimě nebezpečí pro projíždějící vozidla. Experti ŘSD dnes most prohlédli a zjistili, že je problém rozsáhlejší, než se původně domnívali. Oprava, která měla trvat nanejvýš týden, se tak podle Jana Rýdla protáhne na dvojnásobný až trojnásobný čas.

Vozovku D3 na pravé polovině mostu stavbaři ze sdružení firem Strabag, Eurovia, Metrosta a Inžinierské stavby Košice opravují od úterý. S ŘSD se dohodli, že závady napraví ve své režii.

Oprava mostu omezila dopravu na dálnici D3. Mezi 86. a 88. kilometrem je uzavřen jeden jízdní pás, auta proto jezdí obousměrně po zbylé polovině dálnice. V každém směru je k dispozici pouze jeden jízdní pruh.

Přestože je jedna dohoda na světě, další spory kolem úseku dálnice D3 mezi Táborem a Veselím nad Lužnicí pokračují. Koncem srpna podaly stavební firmy na ŘSD žalobu kvůli neproplaceným fakturám a domáhají se doplacení 1,26 miliardy korun. Silničáři naopak chtějí penále kvůli dvouletému zpoždění dokončení stavby. Původní termín totiž byl v červnu 2011, první auta ale k Veselí nad Lužnicí dojela po dálnici až před loňskými prázdninami.