Lidská lhostejnost může zabíjet, varují záchranáři

Praha – Záchranáři se často setkávají s tím, že si přímo na veřejnosti lidé nevšímají zraněných a ti potom umírají. Přitom právě první vteřiny a minuty rozhodují o přežití. Diskuzi opět rozvířila zatím poslední událost z Pardubic, kdy dusícímu se muži v nádražní hale pomohl kolemjdoucí až po pěti minutách.

Lidská lhostejnost může zabíjet, varují záchranáři (zdroj: ČT24)

V hale pardubického nádraží se pohybují stovky lidí, když jeden z nich, 77letý senior, se začíná dusit. Zaskočil mu obyčejný rohlík. Po chvíli už leží v bezvědomí na lavičce. První pomoc přichází až od kolemjdoucího po pěti minutách. „Seniora začal oživovat až strážník v civilu, který do haly vstoupil a poskytoval mu první pomoc až do příjezdu záchranářů,“ poznamenala Lucie Klementová, mluvčí Městské policie. Video už zkoumá policie a zjišťuje, jestli se někteří lidé v hale nedopustili trestného činu neposkytnutí pomoci.

Velká část lidí se bojí pomáhat zraněným. Přitom právě pomoc v prvních vteřinách a minutách je nejdůležitější. Stačí zahájit masáž srdce. Podle záchranářů se obávají poskytnutí resuscitace hlavně starší lidé. Naopak mladí se poskytnutí první pomoci nebojí. „Od patnácti, do třiceti, čtyřiceti let, tam si myslím, že problém není,“ upřesnil ředitel ZZS Pardubického kraje Pavel Svoboda. Kurzy první pomoci jsou totiž na základních školách stále častější. Stejně tak, podle zdravotníků, stoupá i zájem o komerční záchranné kurzy, které si často objednávají firmy pro své zaměstnance.