Kamýk zase má všechny čtyři turbíny, TG1 je po opravě

Kamýk nad Vltavou (Příbramsko) – Do plného provozu se vrátila vodní elektrárna Kamýk. Skončila zdlouhavá oprava TG1, která v rámci postupných generálních oprav přišla na řadu jako druhá ze čtyř kamýckých turbín a elektrárna ji opět zapojila. Opravy turbín začaly po půl století existence druhé nejmladší přehrady Vltavské kaskády, rekonstrukce TG1 stála přes 160 milionů korun.

Rekonstrukce turbíny č. 1 skončila (zdroj: ČT24)

Generální oprava turbíny TG1 se zdržela. Měla skončit již v únoru, protože se ale na některých komponentech vyskytly závady, podařilo se renovovanou turbínu spustit až o sedm měsíců později. Odstávka se tak protáhla na 17 měsíců. Na pohled nejvýznamnější změnou je náhrada původního hydraulického systému s masivním rozvodným potrubím, který pro svůj provoz potřeboval 8 500 litrů oleje, za kompaktnější zařízení. „Obsahuje tisíc litrů oleje,“ srovnal vedoucí provozu elektrárny Petr Velas.

Dnes se ale opět mocné stotunové soustrojí systému Kaplan roztočilo. „Sto procent otáček je 150 otáček za minutu,“ přiblížil technolog Vodní elektrárny Kamýk Jiří Los.

Přehrada a vodní elektrárna Kamýk vznikla v letech 1956 až 1962. Zanikly kvůli ní historické mlýny i vesnice. Elektrárna samotná vznikla během pouhých 23 měsíců, pracuje v tandemu s orlickou elektrárnou. Od minulého roku ale slouží také jako záloha pro jadernou elektrárnu Temelín. „Umí ji tzv. nahodit. To znamená zajistit obnovu jejího napájení při výpadku v síti,“ upozornil mluvčí ČEZ Martin Schreier.

Kromě kamýckých soustrojí TG2 a TG4, které plánuje ČEZ rekonstruovat v příštích letech, začne v rámci generálek Vltavské kaskády modernizace poloviny elektrárny na Lipně. Plánována je na příští rok.