Závod ve víru velkoměsta: Vodicí psi poměřili zdatnost v srdci Prahy

Praha – Osmnáct párů nevidomých lidí a jejich vodicích psů, které jsou v celém Česku nejvíce sehrané, se postavilo na start 31. ročníku mistrovství republiky ve výkonu vodicích psů. Úkolem pro závodníky bylo projít předem vybranou trasu a prokázat, jak výjimečný vztah mezi handicapovaným člověkem a vodicím psem je: že je pes dokáže na slovo poslechnout i ve stresujícím prostředí – samotném srdci české metropole.

Jaké je žít ve světě rozmazaných stínů nebo úplné temnoty a být odkázaný na ozvěnu hole, vodicího psa a ohleduplnost okolí? Vyzkoušet si to mohli diváci, kteří se přišli podívat na finálový závod zrakově handicapovaných lidí a vodicích psů – a těm, kteří obvykle vidí, se příliš nedařilo. Se zavázanýma očima procházeli připravenou trasu zhruba dvakrát déle než lidé, kterým zavazovat oči není třeba.

Právě ti však byli hvězdami dne – osmnáct lidí a osmnáct psů, které čekala mimořádně náročná trasa na pražském Václavském náměstí. Tréninkem na mistrovství republiky výkonu vodicích psů je takřka vše – cesta na nákup, do práce nebo pouhý sestup ze schodů. Přesně to mají účastníci finálového závodu za úkol. „Boduje se vyhledání dveří, označení chodníku, vyhledání přechodu, vyhýbání překážkám,“ shrnul rozhodčí Daniel Tůma, který pracuje v jinonickém Středisku výcviku vodicích psů.

Soutěž vodicích psů
Zdroj: ČTK/Roman Vondrouš

Závod se konal na jednom z nejrušnějších míst celého Česka. Především mimopražští účastníci byli přesvědčeni, že je to poněkud znevýhodnilo. „Ve Valašském Meziříčí není takový provoz, rozhodně se nám nemůže stát, že bychom potkali tolik lidí na ulici. Je to pro nás náročné, nejsme na to zvyklí,“ poukázala Jana Hánová, která se psem Iglíčkem vyrazila na trať jako první. Totéž připustila i další soutěžící Blanka Stará, která ale žije přímo v Praze. „Cestujeme asi víc než lidé na vesnici, ale i ti mají možnost se zúčastnit těch kvalifikací, které bývají ve městech, a mohou si to tam potrénovat,“ upozornila však.

Hukot aut, hovor a křik lidí byly pro závodní páry ty největší překážky. Valašskomeziříčský Iglíček se nechal vyvést z míry, při přecházení ulice se tak místo přechodu vydal za neopatrnými turisty, kteří přecházeli mezi auty, kde se jim zlíbilo. Podle Jany Hánové ale obvykle bývá velmi poslušný, ostatně spolu vyhráli královéhradecké kvalifikační kolo. „Ovšem dnes to tedy nepředvedl,“ poznamenala.

Soutěž vodicích psů
Zdroj: ČTK/Roman Vondrouš

Součástí akce uspořádané Klubem držitelů vodicích psů a Sjednocenou organizací nevidomých a slabozrakých jsou i doprovodné akce – především tzv. Neviditelná výstava, ke které patří bludiště, jímž se prochází se zavázanýma očima a slepeckou holí. Připravena jsou i vystoupení pouličních umělců z iniciativy BuskerVille.

Vydáno pod