Proti obnovení těžby uranu u Brzkova protestovalo na 200 lidí

Brzkov (Jihlavsko) – Proti obnovení těžby v uranovém dole uzavřeném před čtvrt stoletím protestovali lidé z Brzkova na Jihlavsku. Obávají se, že těžba poškodí životní prostředí v okolí, které přitom stát nedávno rekultivoval. O možném obnovení těžby v Brzkově hovořil na jaře premiér Bohuslav Sobotka spolu s ředitelem státní těžební společnosti Diamo Tomášem Rychtaříkem. Těžit by se podle nich mělo šestnáct let.

Pochodu proti uranu se zúčastnilo na 200 lidí (zdroj: ČT24)

„Já si myslím, že by to byla vhodná alternativa vzhledem k tomu, že by se mohla vytěžená surovina zpracovávat tady v Dolní Rožínce,“ řekl na jaře Bohuslav Sobotka o možnosti obnovit těžbu uranu v Brzkově. Lidé z okolí však nesouhlasí. Tvrdí, že obnovení těžby jim přinese samá negativa – bojí se ztráty podzemní vody, zesílení dopravy, prašnosti a negativních sociálních dopadů. „Bude tady uranový prach a zničíme si prostředí. Nedávno nám to tady zrekultivovali a proč to znova otevírat?“ poznamenal účastník demonstrace, kterou odpůrci obnovení těžby svolali k dolu. Dorazili s transparenty, bagry i protichemickými obleky. Lidem vadí kromě samotného záměru i to, že zástupci státu s obecním úřadem nejednají a o záměrech kolem těžby se dovídají jen z médií.

Starostové obcí ležících v blízkosti brzkovského dolu sepsali memorandum proti těžbě a také petici. Zatím ji podle Marie Vencové ze spolku Naše budoucnost bez uranu podepsalo na 1 200 lidí. „Petice odstartovala na začátku července, rozvezla se do jednotlivých obcí mikroregionu Polensko a Přibyslavsko,“ shrnula Marie Vencová.

Kritici plánu vlády a Diama se také snaží zasáhnout do přípravy krajské územní dokumentace, čím by mohli těžbě zamezit. Zástupci okolních sídel, Přibyslavi, Polné, Brzkova i Věžnice se rozhodli připomínkovat návrh státní dokumentace, kterou by měl kraj do svých rozvojových zásad zanést. Odpůrci těžby však chtějí, aby dokumentace neobsahovala bod 206 týkající se uranu v Brzkově. 

Na dnešní dvousethlavý pochod chtějí odpůrci těžby v Brzkově navázat dalšími akcemi. Například 24. září v Polné otevřou výstavu fotografií o dopadech těžby na krajinu.