ČT: Brno referendum o poloze nádraží nevyhlásí

Brno - Aktivistům ze sdružení Referendum 2014 se podle brněnského magistrátu patrně nepodařilo sesbírat dostatek platných podpisů pro vyhlášení referenda o poloze nádraží. I druhá vlna podpisů totiž podle úředníků obsahovala chyby, stovky jmen proto ze seznamu vyškrtli. Primátor Roman Onderka (ČSSD) České televizi řekl, že nemá důvod svolat mimořádné zastupitelstvo, které by mohlo o vyhlášení referenda rozhodnout. Poslední šancí aktivistů, jak dosáhnout konání referenda současně s komunálními volbami, je, že hlasování nařídí soud.

Bezmála šest tisíc dodatečných podpisů odevzdali aktivisté na magistrátu už na začátku září. Po týdnu, kdy úředníci jednotlivé podpisy procházejí, tajemník brněnského magistrátu Pavel Loutocký ČT řekl, že jich s největší pravděpodobností opět nebude dost. Aktivisté odevzdali archy s více než 5 800 podpisy, pro vyhlášení referenda je nutné doložit jich nejméně 5 200. Minimální hranice pro vypsání referenda je pak v případě Brna 18 508 podpisů.

Při první hrubé kontrole ale úředníci vyřadili stovky podpisů. Teď je kontrolují znovu a snaží se v registrech dohledat ty, kteří petici podepsali. „Hledáme variace na jména, variace na adresy, protože nechceme vyloučit lidi, kteří se třeba jen méně čitelně podepsali. Proto to po sobě navzájem kontrolují hned tři lidé, někdy je kontrola i vícenásobná,“ hájil úředníky Loutocký.

Úředníci magistrátu nyní zkontrolují správnost podpisů
Zdroj: ČT24

Definitivně jasno v počtu podpisů tak ještě není, úředníci mají čas do konce týdne, kdy jim vyprší patnáctidenní zákonná lhůta. „I přesto, že je to značně časově náročná práce, tak předpokládám, že ji ukončíme dříve, než nám stanovuje zákon,“ dodal Loutocký.

Primátor Roman Onderka dnes ale České televizi řekl, že vzhledem k vyřazení stovek podpisů nevidí důvod pro svolání mimořádného zastupitelstva, které by se vyhlášením referenda zabývalo. „Minulý týden jsem zjišťoval názor zastupitelů a pouze čtvrtina zastupitelů se vyslovila pro zařazení bodu o vyhlášení referenda na program jednání. Je evidentní, že není vůle tento bod projednávat,“ reagoval Onderka.

Ke změně názoru ho tak může přinutit jedině to, že úředníci po dalších kolech kontrol uznají nejméně 5 200 podpisů. To by zastupitelé referendum museli vyhlásit - pravděpodobně už by to ale nestihli sladit s termínem konání komunálních voleb.

Referendum Brňanů o poloze nádraží v ohrožení (zdroj: ČT24)

Patočka: Vyhlášení referenda mimo termín komunálních voleb nemá smysl

„V Brně petici podepsalo bezmála 27 tisíc lidí, zákon požaduje pro vyhlášení referenda zhruba 18 500 podpisů. Magistrát tedy tvrdí, že třetina lidí, kteří petici podepsali, neví, kde bydlí, nežije v Brně nebo si z nás dělá legraci. Standardně se přitom vyhazuje mezi deseti a dvaceti procenty podpisů. Účelovost, arogance a neúcta z postoje magistrátu přímo čiší,“ okomentoval rozhodnutí pro ČT člen přípravného výboru Jakub Patočka.

Aktivisté tak svoje šance upírají k soudu, kde napadli neuznání třetiny podpisů na petici odevzdané v prvním termínu. Ten může - podobně jako v případě bývalé hasičské zbrojnice v Mikulově - jeho konání v termínu komunálních voleb vyhlásit. „Věříme, že je ještě možnost, že soud to referendum v termínu vyhlásí. Spojení s volbami totiž garantuje účast 35 procent. Nemáme zájem na konání referenda mimo termín komunálních voleb,“ vysvětloval Patočka.

Pod peticí je dalších téměř šest tisíc podpisů
Zdroj: ČT24

Pokud ale nedojde k vyhlášení referenda v říjnovém termínu, jsou aktivisté odhodlaní počkat. „Budeme muset postupovat tak, aby se referendum konalo společně s dalšími velkými volbami – a to jsou za dva roky volby krajské,“ uzavřel Patočka.