Park Podyjí má novou vyhlídku - Devět mlýnů

Hnanice - Správa Národního parku Podyjí vybudovala ve své první zóně novou vyhlídku Devět mlýnů. Z ní nyní mohou turisté na Znojemsku obdivovat meandry řeky Dyje i vinici Šobes, která je podle odborníků nejkrásnějším vinohradem na Moravě. Vyhlídka vyšla správu parku na 200 tisíc korun.

„Návštěvníkům Podyjí se teď nabízí nový zajímavý turistický cíl, hoteliéři a podnikatelé si ale uvědomují přírodní výjimečnost a citlivost tohoto místa, proto ve společném memorandu slíbili jeho využívaní v rámci pravidel šetrného turismu,“ uvedl ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) poté, co novou vyhlídku otevřel.

Stavba stojí v první zóně parku. Přestože byl do těchto míst vstup zakázán, mnozí turisté je navštěvovali. „Jsou tam skály. Nebylo to bezpečné. Navíc ničili vzácnou květenu, hlavně kosatce,“ vysvětlil David Grossmann z vedení národního parku.

Ministr Brabec na vyhlídce Devět mlýnů
Zdroj: ČT24/Národní park Podyjí

Vyhlídka je zpevněná kameny a zábradlím tak, aby byla bezpečná. Návštěvníci se na místo dostanou po zelené turistické značce od obce Hnanice nebo Havraníky. Národní park Podyjí se rozkládá na levém břehu řeky Dyje. Jeho chloubou jsou právě vyhlídky. Patří k nim i vyhlídka Králův stolec, kterou správa parku loni zrekonstruovala za 160 tisíc korun.