Školní lavice vyměnili v Dambořicích za výuku v geoparku

Dambořice – Za výukou přírodopisu nebo zeměpisu od letošního školního roku vyráží děti z dambořické základní školy do přírody. Třeba suchomilné rostliny si tak místo ve stránkách učebnice mohou prohlédnout naživo ve školních záhonech. Vybudování moderního geoparku stálo 1,5 milionu korun. K přesunu žáků na naučné stezky nebo do parků se odhodlává stále více škol.

Místo v lavici se dambořičtí žáci učí o životě vodních rostlin na molu u jezírka, odkud je rovnou mohou pozorovat. Moderní geopark poskytl učitelům zázemí pro výuku všech přírodovědných oborů. Vyrostl hned u školy a přesunout se sem během přestávky na hodinu prvouky, přírodopisu nebo zeměpisu je pro děti otázkou pár minut.

Učitelé mohou pro výuku využít i venkovní učebnu, která je částečně zastřešená pergolou. Školní geopark v Dambořicích je zatím jediný na Hodonínsku.

NO COMMENT: Geopark využívají děti na 1. i 2. stupni (zdroj: ČT24)

Ještě dál zašli učitelé v nově otevřené soukromé škole v brněnské městské části Řečkovice. Děti tráví venku hned polovinu výuky. „Největší rozdíl je, že při výuce v klasické škole jsou děti omezeny čtyřmi stěnami. Děti jsou založeny pro to být venku, mít prostor, pohybovat se a tvořit. Navíc nemusíte nosit přírodniny do školy, ale chodíte za nimi ven,“ popsala třídní učitelka prvňáčků a druháků Lenka Poulová.

Děti míří nejen na školní zahradu, ale také na louku nebo do lesa. Pobyt venku Lenka Poulová kombinuje s prací ve třídě. „Přece jen někde se musí učit číst a psát,“ vysvětlovala.

Na čerstvém vzduchu stráví děti značnou část dne i během podzimu a zimy. „Líbí se nám norské přísloví, že není špatné počasí, ale jen oblečení. Toho se chceme držet,“ uzavřela Poulová.

Lesní školky bojují o přežití

Přesun výuky do přírody navazuje na koncept lesních školek. Ty jsou v Česku známé už několik let. V současnosti jich podle Asociace lesních mateřských škol v Česku funguje 115. Nejvíc jich je kolem velkých měst – Prahy, Brna, Ostravy nebo Hradce Králové.

Mapu lesních mateřských škol najdete na webu Asociace lesních mateřských škol.

V současné době parlamentem prochází novela zákona o dětské skupině. Ta by měla zavést novou plošnou regulaci všech zařízení péče o malé děti - lesní školky by tak musely mít mimo jiné zázemí v pevné budově, což by znamenalo de facto jejich konec. Pozměňovacím návrhem zákona z pera senátorů se budou poslanci zabývat zhruba v polovině září.