Českolipská nemocnice už není v havarijním stavu

Česká Lípa – Domem hrůzy přestala být krajská nemocnice v České Lípě. Má za sebou první fázi opravy, která přišla po letech chátrání – stav prostor pro pacienty a zdravotníky byl havarijní. Rekonstrukce, jejíž součástí bylo i zateplení, probíhala za provozu, trvala déle než rok. Podle vedení Libereckého kraje, jemuž nemocnice patří, ale opravy ještě nekončí. Přestože to uvnitř vypadá lépe, je po zateplení potřeba renovovat také rozvody vody či energií.

Nemocnice v České Lípě je zateplená (zdroj: ČT24)

Na rekonstrukci čekala budova českolipské nemocnice dvě desítky let. V první řadě bylo nutné vyměnit okna, která netěsnila a u některých hrozilo, že vypadnou, a fasádu, ze které odpadávaly kusy omítky. Práce na zateplení začaly loni v červenci, stavba měla skončit až letos v říjnu. „Podařilo se ji ale zkrátit, pomohla nám teplá zima,“ poznamenal ředitel nemocnice Jaroslav Kratochvíl. Stavělo se za plného provozu nemocnice. „Bylo to náročné, stavba narušovala provoz nemocnice hlukem, prašností, přesunem stavebních materiálů, a tohle všechno skloubit s péčí o pacienty nebylo jednoduché,“ řekl lékařský ředitel nemocnice Radek Havlas.

Zateplení by mělo představovat pouze první fázi celkové rekonstrukce českolipské nemocnice. „Je nutné opravit rozvody vody, rozvody elektřiny a plynu, už o tom jednáme s nemocnicí,“ shrnula vedoucí krajského odboru zdravotnictví Alena Riegerová. Další práce v nemocnici ale podle ní připadnou v úvahu teprve, až budou k dispozici evropské peníze z nových operačních programů. Náklady na projekt se předběžně odhadují na 50 až 100 milionů korun.

Zateplení nemocnice provázely kontroverze ohledně výběrového řízení. Nové vedení kraje si na počátku minulého roku, kdy již byl vybrán dodavatel, nechal udělat posudek, podle kterého byla zakázka výrazně předražená. Autoři posudku doporučili kraji, aby vypsal soutěž znovu. Firma CL-Evans, která tendr vyhrála, ale vzápětí nabídla snížení ceny ze 148 milionů korun o 30 milionů, což kraj přijal. Jednatel firmy zdůvodnil slevu změnami technologií a také zkrácením plánované doby stavby téměř o půl roku.

Českolipská nemocnice je jednou ze dvou nemocnic, které zřizuje Liberecký kraj. Loni skončila se ztrátou bezmála 45 milionů korun při celkovém obratu 615 milionů korun. Ke ztrátě přispěla loňská úhradová vyhláška, nemocnice současně významně investovala – vedle zateplení získala nový počítačový tomograf nebo angiolinku, která zlepšila péči o pacienty s nemocemi cév. Letos je podle ředitele Kratochvíla nemocnice za první pololetí ve zhruba sedmimilionovém zisku a rok by měla zakončit v černých číslech.