Proti majitelce pcherského útulku brojí ochránci i stavební úřad

Pchery (Kladensko) – Kladenský magistrát zvažuje, zda nařídí stržení útulku pro psy v Pcherech na Kladensku. Příčinou má být rozpor s územním plánem, na útulek ale v poslední době přicházely docela jiné stížnosti – spolek psích chovatelů tvrdí, že majitelce slouží útulek jako tajná množírna vzácných plemen, veterináři mají zase výhrady ke zdraví prostředí, ve kterém zvířata žijí. Majitelka útulku to důrazně odmítla, zdravotní problémy si podle ní psi do útulku již přinášejí, o tajném množení tvrdí, že by pro ni bylo nevýhodné.

Pcherskému útulku hrozí zánik (zdroj: ČT24)

Podle veterinárního lékaře Richard Minárika mají psi, kteří prošli pcherským útulkem, blechy a červy, zato nemají většinu očkování – například proti psince nebo parvoviróze. Majitelka útulku Dagmar Harigelová však odmítá, že by se o zvířata špatně starala. Problém si podle ní psi do útulku již přinášejí. „Psy odčervujeme. Tím, že dáte psovi prášek a za čtyři dny si ho vezme člověk, tak z toho psa ty škrkavky jdou,“ poukázala majitelka pcherského Azylu naděje.

V útulku ale navíc chybí vodovod, kanalizace, elektřina a některé kotce nemají podlahu. Ředitel středočeské Krajské veterinární správy Zdeněk Císař uvedl, že veterináři podali podnět pro nevhodný způsob chovu. Z kladenského magistrátu potom přišlo rozhodnutí, které sice s veterinárními záležitostmi nesouvisí, může však znamenat zánik útulku. „Stavba tam nemá co dělat, protože není v souladu s územním plánem Pcher,“ uvedl mluvčí města Vilém Frček. Majitelka by tedy psí kotce měla odstranit. Proti rozhodnutí se ale odvolala, konečné rozhodnutí tak padne až za měsíc.

Již do týdne ale chtějí na majitelku psího azylu podat trestní oznámení chovatelé psů ze spolku Láska ke zvířatům. Ti tvrdí, že útulek slouží v prvé řadě jako tajná množírna. „Majitel si vybírá zajímavá plemena, která dále může rozmnožovat a za finanční náhrady prodávat,“ zdůvodnila takové tvrzení chovatelka Stanislava Horáková ze spolku. Totéž tvrdí i obyvatelé Pcher. I to však Dagmar Harigelová důrazně odmítla. „Nemám zájem množit štěňata, protože je to pro mě finančně náročné. Čím více psů mám, tím více mě to stojí,“ uvedla.