Rekordně silnou marihuanu zabavila policie na Olomoucku

Olomouc – Policistům z Olomoucka se podařilo zabavit marihuanu s nebývalým obsahem látky THC. Právě tetrahydrocannabinol je hlavní psychoaktivní složkou obsaženou v konopí. V rostlině, u které lze pěstěním dosáhnout koncentrace kolem 20 procent, naměřili experti z ústavu soudního lékařství téměř 50 procent THC. Podle odborníků jde o světový unikát – a zároveň koncentraci, která už může být pro zdraví člověka nebezpečná.

Sklidit takto silnou marihuanu není v běžných podmínkách možné, proto si odborníci myslí, že někdo musel drogu uměle obohatit. „Jedno z možných vysvětlení je takové, že byl vybrán vzorek marihuany, který mohl obsahovat jednotky, maximálně desítky procent THC a mohl být třeba namočen do hašišového oleje – nějakým způsobem pokropen, obohacen,“ zmiňuje toxikolog Peter Ondra.

Padesátiprocentní množství THC by mohlo podle lékařů u uživatele drog vyvolat například paranoiu, silné pocity zmatenosti, halucinace nebo až několikahodinové bezvědomí. Hrozba smrti z předávkování je ale podle toxikologů nepravděpodobná.

Konopí představuje pro Evropany nejdostupnější drogu, z 80 milionů dospělých, kteří někdy v životě vyzkoušeli omamnou látku, si naprostá většina vybrala právě marihuanu. V Česku ji zkusilo necelých 28 procent lidí mezi 15 a 64 lety, jak vyplývá z výroční zprávy Evropského monitorovacího centra.

Mladí Češi pak ve statistikách drží prvenství - marihuanu kouří téměř každý pátý z nich (18,5 procenta). Blíží se jim jen mladí lidé v Dánsku, Francii a Španělsku, naproti tomu v Polsku po konopí sahá jen 12 procent mladých, na Slovensku sedm procent a v Rumunsku necelé jedno procento.