Místo turistů stroje a stavaři: Oprava Kuksu zdárně pokračuje

Kuks (Trutnovsko) – Na závěr sezony je barokní areál v Kuksu většinou v obležení turistů, letos jsou zde k vidění hlavně stavební stroje a stovky dělníků. Dlouho připravovaná rekonstrukce za téměř půl miliardy korun je v plném proudu, kvůli podmínkám dotace totiž musí být hotová do konce roku.

V rozsáhlém areálu barokního hospitalu vznikají třeba nové posluchárny, pečlivou rekonstrukcí pak prochází zdejší kaple nebo okolní zahrady. Na těch by po letech kromě bylinkových polí znovu mohly stanout také stromy. Projekt záchrany památky má název Kuks - Granátové jablko. Jeho cílem je oživit nevyužívané části hospitální budovy a její okolí. Kromě toho má být obnoveno i historické jádro obce Kuks.

Plány oprav vznikly v roce 2006 a pak se dalších šest let nedělo nic. Celý projekt se tak dostal do časové tísně. Opravu je nutné dokončit do konce prosince 2014. Pokud by termín dokončení stavby nebyl dodržen, hrozilo by propadnutí evropské dotace, která na celý projekt činí 440 milionů korun.

Do ostře sledovaného tendru na opravu se přihlásilo osm subjektů, ale památkáři všechny ze soutěže z různých důvodů vyřadili. Antimonopolní úřad po odvolání do soutěže vrátil pouze sdružení Hochtief CZ a Gema art group. Památkáři nakonec za rekonstrukci zaplatí 266 milionů korun, před soutěží přitom odhadovali, že by stavební práce měly přijít na 280 milionů korun. Oproti této částce tedy ušetří. Nabídka sdružení Hochtief ovšem byla druhou nejvyšší, nejlevnější nabídka se pohybovala na úrovni 160 milionů korun.

Barokní areál v Kuksu se rozkládá na březích horního toku řeky Labe přibližně sedm kilometrů jihovýchodně od Dvora Králové nad Labem. Jeho dominantami jsou budova někdejšího hospitalu, jenž sloužil péči o vojenské vysloužilce, a kostel Nejsvětější Trojice. Hospital je od roku 1995 národní kulturní památkou.

Iniciátorem stavby areálu byl majitel panství hrabě František Antonín Špork (1662 až 1738). Hodlal ho přeměnit na svůj letní dvůr, který se měl zároveň stát lázeňským a společenským střediskem šlechty. Po smrti hraběte začal rychlý úpadek lázní a do dnešních dnů se z historického lázeňského areálu zachovala jen část s monumentálním kaskádovým schodištěm se sochami Tritonů.

Na protilehlém břehu Labe stojí hospital s kostelem Nejsvětější Trojice. Stavba kostela podle plánů italského architekta Giovanniho Battisty Alliprandiho byla zahájena v roce 1707 a o deset let později byl kostel vysvěcen. Součástí kostela je krypta s hrobkou rodu Šporků. Současně s kostelem vyrostly také budovy po obou stranách chrámu - tedy špitál a křídlo určené pro pečovatele z řádu milosrdných bratří.

Před hospitalem je rozmístěn soubor 24 kamenných soch z dílny Matyáše Bernarda Brauna (1684 až 1738). Původně barevné alegorie Ctností a Neřestí měly návštěvníkům Kuksu připomínat rozpor mezi dobrem a hříchem. Braun byl také tvůrcem nedalekého kamenného betlému, jenž představuje špičku evropského barokního sochařství ve volné přírodě.

Konec oprýskaných zdí - Kuks se mění od základů po střechu (zdroj: ČT24)