Bylo podpisů dost? Petičníci tvrdí, že ano, soud nadšení mírní

Brno – Celkově soud dospěl k závěru, že chybně mohlo být vyřazeno celkem cca 1 160 osob. Tato věta ve včerejším rozhodnutí Krajského soudu v Brně dala opět naději zastáncům referenda o poloze brněnského nádraží. Aktivisté věří, že díky tomu už 1. září při odevzdávání petičních archů splnili povinnou kvótu. Soudce ale jejich nadšení mírní: číslo byl jen odhad.

V Brně se stále hraje o referendum o poloze hlavního nádraží. Magistrátní úředníci některé podpisy pod peticí vyřadili, protože podle nich nesplňovaly zákonné podmínky. Podle magistrátu oprávněně, podle zastánců referenda neoprávněně. Aktivisté se teď odkazují na středeční rozhodnutí soudu, ve kterém zaznělo, že z první várky podpisů mohlo být víc než tisíc vyřazeno nesprávně. Tyto podpisy by pak pomohly přesáhnout potřebnou hranici 18 a půl tisíce podporovatelů, nutnou k vyhlášení referenda. „S přihlédnutím ke včerejšímu rozhodnutí soudu náš návrh obsahoval dostatek podpisů již 1. září a zastupitelstvo o něm mělo rozhodovat,“ myslí si zmocněnec přípravného výboru Jakub Patočka.

Soudce Petr Sedlák ale nadšení aktivistů mírní. „Soud neztotožňoval každý podpis, takže se nedá říct, že bylo ze strany magistrátu vadně vyškrtnuto v absolutních číslech 1 160 podpisů. Je to odhad, který je založen na procentuální chybovosti 10 procent namátkově prověřených podpisů,“ upozornil soudce. I kdyby ale byly podpisy v pořádku, měl tehdejší návrh referendistů chyby. „Chyběl tam odhad nákladů k druhé z položených otázek,“ dodal Sedlák.

Zastánci všelidového hlasování by rádi, aby se referendum konalo zároveň s komunálními volbami. U soudu leží ještě druhá žaloba, ve které si příznivci referenda stěžují, že se jejich návrhem 2. září nezabývali zastupitelé. „Chtěli bychom rozhodnout v řádu dnů, ideálně do 15. září,“ ujistil soudce. Toto datum je totiž posledním dnem, kdy může primátor vyhlásit referendum, které by se stihlo spojit právě s komunálními volbami.

Podpisy, lhůty, žaloby

Magistrát dnes také upřesnil, kolik je pod návrhem aktuálně uznaných podpisů: 18 100. Zbylé čtyři stovky ale už aktivisté v ulicích sbírat nehodlají. „Nyní mají petenti týden na to, aby podpisy doplnili. Až dostanu od tajemníka informaci, že dodané podpisy jsou v pořádku a splňují požadavky zákona, svolám radu a po projednání předložím návrh zastupitelstvu,“ řekl primátor Roman Onderka (ČSSD). Aktivisté věří, že se hlasování dočkají. „Otázkou je, kdy to bude,“ uvedl zmocněnec přípravného výboru Jakub Patočka.

Do celého sporu nakonec možná zasáhne i Nejvyšší správní soud, ke kterému chtějí referendisté podat kasační stížnost. „Vadí nám, že soud přistoupil na formalistický přístup magistrátu tím, že uznal i vyřazení podpisů lidí, o jejich existenci není pochyb,“ uzavřel Patočka s tím, že podle nich byly některé chyby v podpisech jen drobnými nejasnostmi a nic tak nebránilo jejich uznání.

Brno nebylo jediným městem, kde se dnes řešilo referendum. Soud dnes zamítl opakované vyhlášení referenda o hazardu v Holešově. Radnice v Moravském Krumlově zase upustila od myšlenky vyhlásit referendum o koupi místního zámku. A zlínští zastupitelé dnes bod o referendu o hazardu ve městě nakonec neprojednali.