ČT: Hra o brněnské nádraží skončila. Referendum nevyhlásí ani soud

Brno - Ani Krajský soud v Brně nevyhlásí referendum o poloze brněnského nádraží. Soud dnes odmítl návrh přípravného výboru, který žádal vyhlášení referenda v termínu komunálních voleb. Soud odmítl žalobu aktivistů s tím, že návrh na vyhlášení referenda soudem podali předčasně. Aktivisté totiž napadli fakt, že zastupitelstvo se otázkou vyhlášení referenda nezabývalo hned den po předložení dodatečné vlny podpisů.

Boj o konání brněnského referenda spolu s volbami definitivně končí. Ani brněnský krajský soud hlasování nevyhlásil. Aktivisté se na soud s druhou žalobou obrátili poté, co se zastupitelé na svém zářijovém jednání nevěnovali otázce vyhlášení referenda.

Soud dnes uznal, že právem. Aktivisté totiž archy s chybějícími podpisy odevzdali teprve 1. září a úředníci neměli šanci do druhého dne zkontrolovat správnost bezmála šesti tisíc podpisů.

To se ale nestalo a krajský soud dnes uznal, že právem. „1. září počala magistrátu běžet lhůta k ověření správnosti údajů uvedených v takto doplněných arších. S ohledem na rozsah doplnění původního návrhu nelze konstatovat, že by jednodenní lhůta byla přiměřená k posouzení odstranění vad návrhu a postup Magistrátu města Brna byl obstrukční,“ uvádí se v usnesení.

Aktivisté: O referendum po komunálních volbách nestojíme

Podle soudu byl tedy návrh aktivistů na vyhlášení referenda soudem předčasný. Petiční výbor měl počkat na jednání zastupitelstva, kde měl být návrh projednán a teprve poté se vyjádřil na soud. „Jelikož v případě návrhu na konání místního referenda o poloze nádraží doposud neproběhlo žádné zastupitelstvo, tak doposud nemohla začít běžet lhůta pro podání návrhu na vyhlášení referenda soudem,“ vysvětluje usnesení.

Jenže aktivisté hráli o čas - pokud by se zastupitelé zabývali jejich návrhem až na dalším řádném zastupitelstvu, tak by referendum kvůli zákonným lhůtám nestihli vyhlásit na termín souběžný s komunálními volbami. Selhala i šance na svolání mimořádného zastupitelstva - to zase odmítl primátor Roman Onderka (ČSSD). Poslední šancí tak bylo obrátit se vzhledem k šibeničnímu termínu na soud.

Člen přípravného výboru Jakub Patočka zatím okomentoval verdikt soudu jen na svém Twitteru. „Rozsudek soudu pokládám za skandální,“ napsal.

Aktivisté už v minulosti uvedli, že pokud se jim nepodaří dosáhnout vyhlášení referenda společně s podzimními volbami, jeho konání odloží o dva roky. „Spojení s volbami garantuje účast 35 procent, která je nutná pro to, aby byly výsledky referenda závazné. Nemáme zájem na konání referenda mimo termín komunálních voleb,“ vysvětloval Patočka. Je ale otázkou, v jakém stadiu příprav nebo stavby bude v té době modernizace železničního uzlu.

Ve středu soud zamítl první z žalob aktivistů, kteří žalovali magistrát za to, že škrtal některé podpisy neoprávněně. Soud sice konstatoval, že město škrtalo částečně neoprávněně, avšak ani tak podpisy k vyhlášení referenda nestačily.