Pardubický Zámeček, kde popravovalo gestapo, se stane pietním místem

Pardubice – Pardubický Zámeček, kde v roce 1942 trávili posledních chvíle svého života obyvatelé vyhlazených Ležáků, se po dlouhých letech vyjednávání stane pietním místem, a otevře se tak veřejnosti. Historická budova je ve špatném stavu, oprava bude stát desítky milionů.

Pardubický Zámeček sloužil za války gestapu. Dodnes je v ponurém sklepení cítit utrpení. Gestapo zde pořizovalo poslední výslechy, lidé zde čekali na popravu. Československá obec legionářská teď vyjednává s pardubickým Foxconnem, který objekt vlastní, o jeho dalším osudu. Firma se ho chystá převést bezúplatně, a to znamená jediné: Po mnoha letech může začít projekt muzea heydrichiády. 

Přitom stačilo málo a Zámeček získala firma, která chtěla ve sklepech skladovat vína. Proti tomu se ale postavili jak legionáři, tak i historici a rodiny umučených odbojářů. Zámeček bude připomínat utrpení lidí, kteří se v tehdejším protektorátu postavili nacistům. Neodkladné opravy provádějí legionáři svépomocí už teď. Už tuto neděli se Zámeček v rámci dnů evropského dědictví vůbec poprvé od 2. světové války otevře veřejnosti. 

V Pardubicích bude muzeum heydrichiády (zdroj: ČT24)

V Larischově vile bylo popraveno 194 osob

Zámeček je místní název pro vilu, kterou si dal v roce 1885 postavit uprostřed borového lesa na východním okraji Pardubic hrabě Jiří Larisch-Mönnich, který vilu využíval zejména v období honů a Velké pardubické. Později vila několikrát změnila majitele. Po německé okupaci v roce 1939 se ze Zámečku stal vojenský objekt. V oboře byla zřízena cvičná střelnice, která se za heydrichiády stala popravištěm gestapa. Od 3. června do 9. července 1942 zde bylo popraveno celkem 194 osob. Popraviště přitom nevyužívala pouze pardubická služebna gestapa, nýbrž ještě expozitury v Hradci Králové a Kolíně. Těla popravených byla následně zpopelněna v pardubickém krematoriu a popel vysypán do Labe.

Svaz osvobozených politických vězňů zřídil v roce 1949 na místě popraviště památník. V roce 1956 se Zámeček stal majetkem národního podniku Tesla Pardubice a v současnosti patří společnosti Foxconn CZ.