Od prosince pojede v Česku víc rychlíků

Praha – Od prosincového nového jízdního řádu pojede v Česku víc dálkových vlaků než dosud. Podle objednávky ministerstva dopravy budou obnoveny některé dříve zrušené rychlíky, další vyjedou nově. Zrušeny budou naopak dva noční vlaky Excelsior mezi Chebem a Košicemi, uvedl mluvčí ministerstva dopravy Tomáš Neřold.

Celkem ministerstvo dopravy na základě zákona o veřejných službách objedná 27 linek dálkové železniční dopravy. „Při jednání o návrhu státního rozpočtu pro rok 2015 se ministerstvu dopravy podařilo zajistit rozsah finančních prostředků v úrovni letošního roku, s navýšením o meziroční inflaci,“ uvedl Neřold. 

V denní dopravě pojede nově navíc pátý pár vlaků mezi Chebem a Norimberkem. Do Chebu přijede ve 14:25, odjíždět zpět bude v 15:35. Na všech pět vlaků z Norimberku bude navazovat ve směru na Prahu pendolino. V pátek a v neděli bude na rychlík Praha – Vídeň nově v Břeclavi navazovat vlak ve směru do Bratislavy s odjezdem před 18:00. „České dráhy ve spolupráci s polským dopravcem nabídnou opětovně také jeden přímý pár vlaků mezi Prahou a Varšavou,“ doplnil Neřold. 

V dopravní špičce přibude dodatečný pár vlaků mezi Prahou a Brnem a má se také zlepšit spojení mezi Břeclaví a Brnem. Z dříve zrušených vlaků se obnoví večerní rychlíky mezi Plzní a Českými Budějovicemi, které z výchozích stanic odjíždějí krátce po dvacáté hodině. Do jízdního řádu se také pro pracovní dny vrátí ranní vlak z Havlíčkova Brodu, který přijíždí do Brna před sedmou hodinou ranní. Do páru ho doplní rychlík ve 20:20 z Brna. Zlepšit se má také spojení mezi Otrokovicemi a Luhačovicemi a mezi Olomoucí a Šumperkem.

Zrušením nočních vlaků Excelsior se sníží počet nočních rychlíků mezi Českem a Slovenskem ze tří na dva páry vlaků. „Důležité přímé vazby ubytovacími vozy ze Slovenska do západních Čech a zpět budou zajištěny na jiných nočních vlacích,“ uvedl Neřold.