Sršni napadli třicet orientačních běžců

Praha - Záchranáři museli dnes nedaleko Libína na Jičínsku ošetřit 30 závodníků českého poháru štafet v orientačním běhu, které napadli sršni. Čtyři lidé byli převezeni do nemocnice, stav jedné ženy byl vážný.

Nejvážněji postižená čtyřiačtyřicetiletá žena musela být po ošetření a intenzivní léčbě letecky přepravena do Fakultní nemocnice v Hradci Králové. Údajně ji zasáhlo až padesát žihadel.

Ve stejné nemocnici skončili i další dva muži a jedna žena. „Všichni utrpěli alergickou reakci, která si vyžádala podání nezbytných léků a infuzí v závislosti na závažnosti zdravotního stavu,“ uvedl mluvčí záchranářů z Královéhradeckého kraje Ivo Novák.  

Sršni zaútočili dopoledne na první stovku závodníků. „Zjistili jsme to hned, když odběhla první vlna, jedna závodnice nám přiběhla říct, že u první kontroly je sršní hnízdo,“ popsala startérka závodu Jana Kroniková. Závodů se účastnilo skoro tři sta lidí. 

Záchranáři původně vyjeli k nejvážněji zraněné závodnici a nakonec k nim chodili další běžci, kteří potřebovali ošetřit. „Proto jsme museli přejít na režim práce při hromadném postižení zdraví a povolat na místo další síly a prostředky,“ dodal Novák. Na místě nakonec zasahovaly dvě lékařské a pět záchranářských posádek i vrtulník.