Unikátní štoly pro experimentální výbuchy se otevřely veřejnosti

Štramberk – Za určitých okolností se mouka či káva může proměnit v nebezpečnou výbušninu. Dokazují to experimenty prováděné ve štramberských štolách, které jsou vůbec nejdelší v celé Evropě. Dnes se výjimečně otevřely i příchozím.

Unikátní štoly pro experimentální výbuchy se otevřely veřejnosti (zdroj: ČT24)

Pokusné štoly byly v lomu Kotouč vyraženy v 60. letech minulého století. Vznikly především proto, aby horníci věděli, jak k výbuchům v dolech dochází a jak se jim dá předejít. Dnes tady střelmistři zkoušejí hlavně hořlavost materiálů. Díky ocelovým dveřím, které výbuch zastaví, tady mohou vytvořit tlak o síle až jednoho megapascalu. To žádná jiná štola v Evropě neumožňuje. Prostory využívá pro svůj bezpečnostní výzkum i ministerstvo vnitra.

I díky výzkumům ve štolách jsou dnes výbuchy v dolech ojedinělé. Mají totiž daleko propracovanější odvětrávací systém, díky kterému by se v nich nemělo hromadit tolik prachu jako dříve. Přitom dříve mnohdy oblaka pilin, černouhelného prachu či třeba jemných částic hliníku ve větším množství při kontaktu s hořlavinou explodovala a vytvořila i několikasetstupňové teplo.

Právě taková situace by mohla nastat například i v pražírnách kávy. Stačí trocha neopatrnosti třeba při čištění strojů nějakou hořlavinou, elektrická jiskra a jemně namletá káva může vybuchnout.