Manětínsko – další místo bez světelného smogu

Manětín – Česko má ode dneška třetí takzvanou oblast tmavé oblohy, tedy místo, kde noční oblohu nenarušuje světlo lidských sídel. Po té Jizerské a Beskydské byla dnes slavnostně vyhlášena Manětínská oblast na západě Čech. Závazné memorandum podepsalo 10 starostů obcí a 5 institucí včetně například České astronomické společnosti a Českého svazu ochránců přírody Manětínsko. Jejich cílem je uchránit tamější oblohu od světelného smogu i do budoucna.

Astronom Suchan: Přírodní prostředí nad Českem už neexistuje (zdroj: ČT24)

Manětínská oblast tmavé oblohy zahrnuje území o celkové rozloze 315 kilometrů čtverečních. Jde o region s jednou z vůbec nejnižších hustot osídlení v ČR, kde na jeden kilometr čtvereční připadá 13 obyvatel. Noční obloha je tam proto mimořádně tmavá - srovnatelná s horskými, téměř neosídlenými oblastmi. Součástí podepsaného memoranda deseti okolních obcí jsou právě i správné metody venkovního osvětlování.

Podle předsedy Skupiny pro temné nebe z Astronomického ústavu Akademie věd Pavla Suchana už lidé čisté přírodní prostředí nad Českou republikou nenajdou. „Neexistuje už nikde v Evropě, pouze ve výjimečných případech na Zemi,“ dodává. Právě proto je podle něj snaha zachovat alespoň částečně tmavou oblohu velmi důležitá, neboť z těchto míst je možné pozorovat i Mléčnou dráhu.

V Evropě je devět tmavých obloh, z toho tři v Česku

Vůbec první oblast nejen v Česku, ale i v celé Evropě vznikla v roce 2009 na česko-polské hranici. V rámci Mezinárodního roku astronomie tam byla vyhlášena Jizerská oblast tmavé oblohy. Loni se pak oficiálního statusu tmavé oblohy dočkalo také česko-slovenské pomezí, kde byla vyhlášena Beskydská oblast tmavé oblohy.

Snaha zachovat noční životní prostředí a tmavou oblohu vznikla v 60. letech v USA s rozmachem amerických metropolí. Právě proto se většina dosavadních oblastí tmavé oblohy nachází zejména ve Spojených státech a v Kanadě. Na celém světě jich je po dnešku 44, z toho devět v Evropě.