Metro D se začne stavět v roce 2017, vyjde na 60 miliard

Praha - Plánovaná stavba nové trasy metra D z Písnice až do stanice Náměstí Míru vyjde na 60 miliard korun. Práce na stavbě prvního úseku by mohly začít v roce 2017. Na dnešním Žofínském fóru to řekl primátor Tomáš Hudeček (TOP 09). Praha není schopna tak velkou stavbu zaplatit sama, pomoci proto podle něj musí stát. V současné době město chystá stavbu prvního úseku z Pankráce do Depa Písnice a dokončuje dostavbu metra A do Motola.

Na nové trase pražského metra vznikne na Pankráci přestupní stanice. Stavba podle Hudečka začne právě v úseku mezi stanicí Pankrác a Depo Písnice. Vyjde na zhruba 30 miliard a dokončena by mohla být v roce 2022. Praha už získala územní rozhodnutí. Poté bude pokračovat směrem na Náměstí Míru. „V budoucnu by mohla být trasa prodloužena až do stanice Náměstí Republiky,“ doplnil primátor.

Praha může na investici čerpat evropské dotace ve výši mezi sedmi až osmi miliardami korun. Už dříve se diskutovalo o možnosti zapojení soukromého kapitálu prostřednictvím takzvaného PPP projektu. „Znamenalo by to ale další zadlužování města,“ uvedl primátor.

Výhledový rozvoj pražského metra
Zdroj: ČT24/www.novemetro.cz

Nová trasa D bude dlouhá přes deset kilometrů a obslouží několik sídlišť v oblasti Krče, Lhotky, Libuše, Nových Dvorů a Písnice a další spádové oblasti. Zároveň odlehčí lince C. Vznikne tak varianta k dopravně klíčovému Nuselskému mostu, který potřebuje opravu.

Praha dříve zvažovala vybudovat na Pankráci odbočku ze současné trasy metra C Pankrác. Tato varianta ale nakonec padla. Odbočka by totiž zkomplikovala stavbu návazného úseku, navíc by prodloužila intervaly metra na trase C.

Více informací o metru D najdete zde.

Vydáno pod