Bagr začal se sanací sesutého svahu ve Strachotíně

Strachotín – Sanace svahu v obci Strachotín na Břeclavsku, který po vydatných deštích hrozí sesunutím na osm rodinných domů, začala. Práce potrvají sedm až deset dní a bude při nich nutné odtěžit zhruba tři tisíce kubíků zeminy. Po zasedání krizového štábu obce to potvrdil jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD). Kvůli sesuvům půdy hejtman už včera večer vyhlásil stav nebezpečí v obcích Strachotín, Dolní Věstonice a Pavlov.

„Podařilo se nám v noci najít těžkou techniku, která může situaci zvládnout,“ potvrdil dnes dopoledne hejtman Hašek. Jihomoravský kraj si od soukromé firmy z Prahy pronajal bagr, který má lžíci na 17 metrů dlouhém rameni. Těžká technika do obce dorazila dnes odpoledne. „Půda, kterou vytěžíme, by podle hrubých odhadů měla naplnit zhruba 300 nákladních aut,“ řekl ředitel jihomoravských hasičů Jiří Pelikán. Půdu odvážejí čtyři tatrovky hasičů. Náklady zatím nejsou známy, odhadem půjde o miliony korun.

Moderní domky stojí v oblasti, kde byl dříve pískovcový lom. Bagr bude odebírat půdu ze svahu po patnácticentimetrových vrstvách. „Práce potrvají několik dní. Budou rozděleny do dvou etap. Nejprve odebereme půdu nad domy a pak upravíme prostor pod touto lokalitou,“ uvedl Pelikán. Zdůraznil, že před zahájením prací je nutné zajistit domy - hlavně dveře a okna - před poškozením. Zásah bude podle šéfa hasičů technicky obtížný.

Postupné zajištění podmáčeného svahu probíhá pod dozorem statika a geologů. „Evakuované domy jsou stále bez plynu, jejich obyvatelé jsou u příbuzných,“ potvrdila starostka Strachotína Lucie Danihelová (Strachotín 2010). „Policie možná zavře ještě další komunikace a cyklostezky. Místa budou znepřístupněna a hlídána policií,“ dodal hejtman.

Hasiči domy ve Strachotíně evakuovali v pondělí pozdě odpoledne. Osm domů pod nebezpečným svahem muselo opustit celkem 15 lidí. Kvůli sesuvům půdy vyhlásil hejtman stav nebezpečí. Krizový režim platí nejen pro Strachotín, ale i pro obce Dolní Věstonice a Pavlov, a to až do 14. října.

Sesunutý svah nad obcí Strachotín
Zdroj: ČT24/HZS JMK

Svah, který se sesunul pod krajskou silnicí v Dolních Věstonicích u Břeclavi, se naopak sanace jen tak nedočká. Bude nutné ho nejprve nechat vyschnout, až teprve poté budou moci začít práce na jeho zpevnění. „Je to tam celé podmáčené. Podle geologů musíme s pracemi počkat. Zatím jsme tam jen mírně srovnali terén. Před pracemi si budou muset opět místo prohlédnout odborníci,“ uvedl vedoucí správy a údržby silnic na Břeclavsku Ladislav Hádlík. Silnice, která svahem vede, je uzavřená a silničáři vyznačili jedenáctikilometrovou objížďku přes Mikulov. Práce na zajištění svahu mohou podle odhadů trvat i půl roku.