Ostrava se chystá na Dny NATO: Speciálním hostem bude Polsko

Ostrava – Letiště Leoše Janáčka v Mošnově dokončuje přípravy na tradiční přehlídky Dny NATO a Dny Vzdušných sil Armády ČR. Letos se na akci vedle mnoha zemí představí jako speciální host armáda Polska. Pro tisíce diváků bude jedním z největších lákadel americký hybridní konvertoplán CV 22b Osprey, mimo vojenský prostor viděný v Evropě poprvé, nebo stejně jako loni létající tanker KC 135. ČT24 nabídne z víkendového programu přímé přenosy: v sobotu od 13:05 do 16:00, v neděli od 14:10 do 16:00.

Během dneška přilétne na mošnovské letiště většina zahraničních letek - mezi nimi třeba finské letectvo, řecký display tým nebo turecké průzkumné stroje. Celkem se zúčastní na 60 letadel.

Největší přehlídka svého druhu v Evropě nabídne kromě atraktivní vojenské techniky také prezentaci policie, hasičů nebo vězeňské služby a celní správy. Vstup do areálu je stejně jako v minulých letech zdarma. „Nejde jen o prostou přehlídku. Chceme také lidem ukázat, co se mimo jiné za jejich daně pořizuje,“ říká koordinátor akce Pavel Boháč.

Polsko jako speciální host představí například manévrovací schopnosti stíhacího letounu MiG-29. Pro diváky bude stejný kus připraven také k osobnímu prohlédnutí, podobně jako další nadzvukové polské letouny F-16 a Su-22. Z pozemních jednotek Polsko představí třeba legendární terénní vůz „Humvee“.

Zbyněk Pavlačík, organizátor:

„Abychom udrželi programové standardy a přicházeli stále s něčím novým, od letošního roku jsme připravili koncept tzv. partnerské země. Dohodli jsme se s Polskem. Právě to totiž byla první země, která se mimo nás zúčastnila Dnů NATO, a také je to letos 15 let od našeho společného vstupu do NATO. Partnerská země se bude komplexně představovat v takovém širším, atraktivnějším formátu.“

V letošním roce naopak účast nepřislíbila žádná z akrobatických skupin typu Turkish Stars či Red Arrows. „Nicméně připravujeme spoustu dalších lahůdek. Ještě včera nám z NATO potvrdili účast leteckého tankeru KC 135, který i v minulém roce přitahoval velkou pozornost,“ dodává Boháč.

Česká armáda již tradičně nabídne komplexní prezentaci. Připraveno je 20 českých strojů a zhruba 900 příslušníků pozemních vojsk. Součástí akce v rámci doprovodného programu jsou však také besedy, filmové projekce a semináře.

Letiště v Mošnově ladí areál pro desetitisíce návštěvníků (zdroj: ČT24)

Na Dny NATO se ale připravují také policisté – zejména kvůli dopravním komplikacím. Většina návštěvníků, jichž například předloni bylo přes 200 tisíc, přijíždí autem. Na zajištění bezpečnosti a plynulosti dopravy v okolí letiště a na příjezdových cestách se budou podílet desítky policistů, kteří budou mít k dispozici i vrtulník. Informovali o tom zástupci sdružení Jagello 2000, které je hlavním organizátorem akce.

Organizátoři doporučují návštěvníkům, aby co nejvíce využívali hromadnou dopravu, a pokud pojedou autem, aby vyjeli s dostatečným předstihem. To platí zejména pro cestující, kteří budou během akce odlétat z Letiště Leoše Janáčka Ostrava. „Příjezdová cesta na letiště se může prodloužit o desítky minut, v krajním případě i hodinu,“ uvedli pořadatelé Dnů NATO s tím, že největší dopravní nápor každoročně bývá zhruba v době od 07:00 do 12:00.

Policie zřídí speciální telefonní linku 596 110 927, na níž budou operátoři poskytovat informace o aktuální dopravní situaci. Linka bude v sobotu i v neděli v provozu od 07:00 do 18:00.