V Bulharech evakuovali domy ohrožené sesuvem

Bulhary – Sedm obyvatel ze dvou domů muselo dnes kolem poledne opustit svá obydlí v Bulharech na Břeclavsku. V obci se sesouvá část svahu, u kterého stojí 14 rodinných domů. Nejvíc ohrožené jsou dva z nich. Hejtman včera v obci vyhlásil stav nebezpečí, krizový stav kvůli sesuvům půdy tak platí už ve čtyřech obcích na Břeclavsku.

V Bulharech se po víkendových deštích částečně sesunula stráň a navíc se na ní objevily trhliny. Odborníci teď provádějí dvakrát denně měření sesuvu. Jde o dlouhodobě problémovou lokalitu ležící na písčitém podloží. Méně než deset metrů od svahu jsou tři domy.

Mezi evakuovanými byl Stanislav Dostál. Dočasný azyl našel u známých na chalupě, sbalit se musel narychlo. „Nejsme samozřejmě rádi, kdo by chtěl jít pryč? A není to na týden. Už jsme se tady tolik nadřeli a tolik jsme do toho investovali. Na druhé straně bychom nebyli rádi, kdyby to ujelo,“ svěřil se evakuovaný muž.

O sesuvu svahu hovoří evakuovaná Alena Budlanská (zdroj: ČT24)

Svah v Bulharech ujíždí už několik let, některým lidem v minulosti skončila v Dyji i polovina zahrady. „Dneska v noci jsem nespala, už jsem se bála. Ale předtím mi to nějak nedocházelo, protože už je to tady hodně dlouho,“ řekla další z evakuovaných obyvatel Alena Budlanská. Podle ní už jsou na postupný sesuv zvyklí, sama odhaduje, že během let „sjelo“ do údolí Dyje kolem sedmi metrů jejího pozemku.

Celkem sesuv půdy ohrožuje 14 rodinných domů, v nichž bydlí 37 lidí. Pokud bude sesuv bezprostředně ohrožovat i další z nich, může se počet evakuovaných rozšířit. Obyvatele dvou domů, kteří byli evakuováni dnes v poledne, obec ubytuje v místních penzionech. 

V Bulharech čeká některé obyvatele evakuace kvůli sesuvům půdy (zdroj: ČT24)

Krizový štáb řeší po vydatných víkendových deštích problémy se sesuvy půdy na několika místech v regionu. Dnes rozhodl, že se v místě sesutého svahu udělá provizorní příjezdová cesta a na ní se přivezou balvany, které zpevní patu svahu. Posléze budou odborníci pracovat na jeho dalším zpevnění. Pro evakuované obec zajistila náhradní ubytování, práce na zpevnění svahu mají trvat dny až týdny. Stav nebezpečí platí kvůli sesuvům půdy nejen v Bulharech, ale i v nedalekém Strachotíně, Dolních Věstonicích a Pavlově.