Zatajený stříbrný poklad se ukázal veřejnosti

Brno - Moravské zemské muzeum v Brně ode dneška vystavuje část vzácného stříbrného pokladu z Boskovicka. V roce 2010 ho na vrchu Zlatník našel hledač historických předmětů s detektorem kovů. O nálezu džbánu s mincemi ze 14. až 17. století se veřejnost dozvěděla až od policie. Hledač totiž poklad zatajil a většinu ze vzácných mincí prodal jeho známý.

Kdo si poklad v lese u Boskovic zakopal, se neví. Zřejmě to byl některý z obyvatel Boskovic, který se během třicetileté války bál o své naspořené jmění. Město bylo obsazeno Švédy, země se potýkala s drancujícími vojáky. Až šest kilogramů mincí ze vzácných kovů proto majitel ve džbánu zakopal na vrchu Zlatník u Boskovic. „Zřejmě to byl bohatý měšťan, možná zámožný židovský obchodník,“ uvedla numismatička Dagmar Grossmannová.

Vzácné mince se teď na výstavě Moravského zemského muzea poprvé představují veřejnosti. Je jich ale jen část. Džbán totiž v lese našel hledač pokladů, který nález nenahlásil. Naopak kontaktoval přítele, který se v historických mincích vyzná, a ten většinu z nich rozprodal. Když se o tom dozvěděla policie, muže zatkla a poklad zabavila.

Na výstavě se proto lidem ukáže jen 2 267 stříbrných mincí o celkové váze 1,6 kilogramu. I tak jde o jeden z největších pokladů, které se dosud podařilo na Moravě najít. Nejstarší nalezené mince byly ražené za Karla IV., ve džbánu se našly mince z moravských mincoven, ale i z celé Evropy, včetně Vatikánu. Tržní hodnota pokladu se odhaduje na 1,1 milionu korun. „Historická hodnota je nevyčíslitelná. Případ ukazuje, jak hledači kovů devastují naše kulturní dědictví. Výstava před jeho rozprodáváním varuje,“ zdůraznila Grossmannová.

Nepoctivé nálezce policie obvinila ze zatajení věci a podílnictví. Hrozilo jim až pět let vězení. Nakonec vyvázli bez trestu. Vše pro ně skončilo takzvaným odklonem. Muži se k činu přiznali, litovali jej, uhradili škody a finančně přispěli na oběti trestných činů.

Opačný přístup ukazuje například nález z roku 2012, kdy hledači s detektory našli v údolí Boskovické brázdy asi 3 000 let starý bronzový poklad. Náramky, spony a další šperky a nástroje nálezci poctivě odevzdali do rukou muzejníků, kteří poklad zrestaurovali a vystavili pro veřejnost.