Pražská zoo prohrála ve sporu se svým bývalým malířem

Praha - Malíři Michalu Cihlářovi dal soud za pravdu ve sporu s pražskou zoologickou zahradou, ve kterém se domáhal, aby zoo odstranila ze svého areálu díla jiného výtvarníka, který podle Cihlářova názoru očividně napodoboval jeho tvorbu. S odstraněním napodobujících děl se musí zahrada výtvarníkovi také omluvit prostřednictvím médií a omluvu musí zveřejnit na internetových stránkách zoo po dobu jednoho roku. Zoo se chce odvolat, a tak bude případ nejspíš řešit pražský vrchní soud.

Cihlář je autorem známého loga pražské zoo s koněm Převalského, soudy už v minulosti rozhodly, že zahrada logo nesmí používat. Smlouvu mezi umělcem a zahradou prohlásily za neplatnou, protože neodpovídala někdejšímu autorskému zákonu.

Umělec se zahradou spolupracoval devět let, v roce 2006 se s ní ale ve zlém rozešel a následně na ni podal několik žalob. Zahrada si po jeho odchodu vybrala jako nového tvůrce reklamní kampaně Vladimíra Veselého. Podle Cihláře tím chtěla vytvořit dojem, že se v zoo nadále používají Cihlářova díla. „Soud je toho závěru, že výtvarnou koncepci vytvořil žalobce, a nikoliv žalovaný,“ uvedla při zdůvodnění rozsudku soudkyně Zuzana Čížková.

Bývalé logo pražské zoo od Michala Cihláře
Zdroj: ČT24

Aktuální spor se původně týkal zhruba tří desítek různých obrázků, které podle Cihláře zoo používala neoprávněně. Šlo třeba o obrázky na pavilonu velkých želv, některé propagační předměty a poutací tabule se dvěma slony, které upozorňují řidiče, kudy se dostanou do zoo. Během soudního sporu však vzal Cihlář většinu žaloby zpět. Při návštěvě zoo se totiž zjistilo, že se tam nadále používají už jen cedule, které zakazují focení s bleskem, hlava tygra nad pavilonem šelem a čáp vyobrazený, jak kráčí rákosím.

Zoo žalobu odmítala a požadovala její zamítnutí. Advokátka Klára Samková argumentovala tím, že už díla uvedená v žalobě dva roky nepoužívá. „Žalobu považujeme za zcela nedůvodnou. Vývoj komunikačního a vizuálního stylu Zoo Praha je dlouhodobý proces a rozhodně jej netvořil jediný člověk,“ reagoval na výsledek soudu vedoucí oddělení marketingu zoo Vít Kahle.