Jičínská radnice chce asfaltovou stezku do Železnice, změnu nepřipouští

Jičín – Asfaltový povrch pro cyklostezku, která má vést do nedaleké Železnice, znovu podpořila většina jičínských zastupitelů. Reagovali tak na kritiku záměru postavit asfaltovou cestu napříč volnou krajinou. Jičínští odpůrci asfaltu přitom tvrdí, že se cyklostezce nebrání, chtěli by však, aby měla povrch z přírodního materiálu. Proti tomu však protestují Železničtí, pro které má plánovaná cyklostezka nejen rekreační, ale také praktický dopravní význam. Zastánci asfaltové cesty také poukazují na potíže, které mají obce na Broumovsku s cyklostezkou s přírodním povrchem.

Asfaltová cyklostezka má v Jičíně odpůrce (zdroj: ČT24)

Cyklostezka Jičín–Železnice má začínat pod vrchem Čeřovka a protne krajinu severně od okresního města v blízkosti vrchu Zebín. Samotné rozhodnutí cyklostezku postavit nikdo nekritizuje, rozpoutal se však spor o vhodný materiál. Asfalt odmítá především spolek Volše, podle kterého není vhodné trasu vyasfaltovat. „Jedná se asi o kilometr dlouhou jabloňovou alej v přírodním, civilizací nezasaženém prostoru. Místo, jaké byste dnes již těžko hledali,“ přiblížil jádro sporu Hynek Zlatník ze spolku. Vhodné řešení by tak mělo představovat vytvoření povrchu cyklostezky z přírodních materiálů. Myšlenka má zastání i u části rekreačních cyklistů, kteří tudy jezdí již dnes – tudy, kde má cyklostezka vést, je dnes možné nalézt značené turistické stezky, jimž se nevyhýbají ani turisté s jizdními koly.

Takový výsledek ale odmítá jičínská radnice a stejně tak Železničtí. „Občané Železnice již mnoho let žádají o vybudování cyklostezky. Jezdit po hlavní silnici od Lomnice na Jičín je dnes vyloženě nebezpečné,“ poukázal železnický starosta Jiří Kazda. Mluvčí jičínské radnice Magdaléna Doležalová potom zdůraznila, že orgány ochrany přírody proti asfaltové cyklostezce nic nemají.

Přírodní povrch cesty má navíc háček, na který poukázal obdobný projekt na Broumovsku. Přírodní povrch si vyžádali tamní ochranáři, obce ho proto nechaly vytvořit. Stezka však nevydržela. Před její rekonstrukci nakonec ochránci přírody nakonec ustoupili a asfalt povolili.

Jičínští odpůrci asfaltu přesto chtějí vytrvat. Hledají způsob, jak stavbě zabránit. Jičínská radnice chce, aby cyklostezka začala vznikat na jaře.