Sanace svahu se přesouvá ze Strachotína do Bulhar

Břeclavsko – Těžká technika dnes ukončila sanaci svahu ve Strachotíně, kde padající zemina ohrožovala osm rodinných domů. Na místě ještě zůstali hasiči, kteří svah zajistí sítěmi. Krizový štáb a zásahová technika se přesunou do obce Bulhary. Tam sesuv svahu ohrožuje 14 rodinných domů, dva z nich bylo včera nutné evakuovat.

Krizový štáb dnes ráno rozhodl, že v Bulharech bude vybudována provizorní cesta k sesutému svahu. Protože nebylo možné rychle kontaktovat všech 49 vlastníků nemovitostí a pozemků, přes které má cesta vést, využil hejtman možností, které mu dává vyhlášený krizový stav. „Zcela výjimečně a podle krizového zákona jsem vydal rozhodnutí o bezodkladném provedení stavby. Uvědomuji si, že je to zásah do vlastnického práva – děláme to velmi šetrně, nechceme do vlastnických práv zasáhnout příliš,“ uvedl hejtman Michal Hašek (ČSSD).

Práce byly zahájeny dnes ráno. Na vybudování cesty padne 500 tun písku a 200 panelů. „Je zde nasazeno 34 hasičů, kteří pracují na tvorbě provizorní komunikace, která slouží k návozu štěrku do řeky tak, aby vznikla nová pata,“ vysvětlil mluvčí hasičů David Jirouš. Materiál má pomoci stabilizovat ujíždějící zeminu.

Ve Strachotíně budou práce na stabilizaci uvolněného svahu dokončeny během víkendu. Kopec, který tam ohrožoval osm rodinných domů, bagr zmenšil o tři tisíce kubíků podmáčené zeminy. „Svah je teď poměrně stabilní. Zajištujeme ho soustavou geosítí, které kotvíme do terénu, abychom zamezili dalším pohybům,“ řekl velitel hasičského zásahu Vladimír Plodek. Až hasiči sítě natáhnou, bude se moci 15 evakuovaných obyvatel vrátit domů.

Stabilizovaná je i situace v Dolních Věstonicích, kde popraskal svah mimo zastavěnou část obce. Kraj ze svého rozpočtu přispěl taky na vybudování 2,5 kilometru dlouhé provizorní cesty spojující Dolní Věstonice a Pavlov. Stavba začne v pondělí a hotova by měla být do dvou týdnů. Provizorní silnice vznikne na polní cestě, která bude zpevněna a pokryje ji recyklovaný asfaltový povrch. Nahradí uzavřenou krajskou silnici v Dolních Věstonicích, pod kterou v neděli ujel svah, který zavalil dva karavany rybářů u nádrže Nové Mlýny. Oprava potrvá asi půl roku.

Ve Strachotíně končí práce na stabilizaci svahu (zdroj: ČT24)

V neděli navštíví oblast premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Vláda už přislíbila jižní Moravě na odstraňování škod způsobených sesuvy půdy na Břeclavsku mimořádnou dotaci do deseti milionů korun. Náklady spojené s pracemi zatím nejsou odhadnuty.