Dny NATO v Mošnově přilákaly během prvního dne 140 000 lidí

Mošnov (Novojičínsko) - Dny NATO a Dny Vzdušných sil Armády ČR dnes na letišti v Mošnově na Novojičínsku navštívilo 140 000 lidí. Vyrovnali tak návštěvnický rekord ze soboty v roce 2011. Loni, kdy bylo horší počasí, přišlo 145 000 diváků dohromady za oba víkendové dny.

„Je to o kvalitě programu, která stoupá každý rok,“ komentoval nárůst zájmu diváků mluvčí akce Jaromír Krišica. Je podle něj možné, že hodně lidí přilákal americký konvertoplán CV-22B Osprey, který měl v Mošnově evropskou premiéru. Stroj, který kombinuje vlastnosti vrtulníku a dopravního letadla, byl na akci k vidění pouze dnes a od rána byl v obležení stovek návštěvníků.

V okolí letiště se ráno a dopoledne tvořily několikakilometrové kolony aut, v nichž lidé čekali i dvě hodiny. Dopravní komplikace se v okolí Mošnova očekávají i během neděle.

Policie zřídila speciální telefonní linku 596 110 927, na níž operátoři poskytovatují informace o aktuální dopravní situaci. Linka bude v sobotu i v neděli v provozu od 07:00 do 18:00.

Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) ocenil vysokou návštěvnost, která je podle něj úplně v kontrapunktu s tím, že se říká, že lidi takové věci nezajímají. „Myslím, že to lidé chtějí vidět úplně právem, za co se stát rozhodne utrácet jejich daně, a je dobře, že vidí, že ti vojáci a policisti a všichni, nechci nikoho vynechat, že to jsou profíci a že tu práci dělají skvěle a že je ta práce tvrdá,“ řekl Stropnický.

Martin Stropnický na Dnech NATO v Ostravě
Zdroj: ČT24/Petr Sznapka

Zástupce velitele Vzdušných sil Jaromír Šebesta řekl, že pro armádu je významné, že může ukázat svou leteckou a pozemní techniku. „Letectvo je výkladní skříní technické úrovně každého národa a výkladní skříní letectva jsou letecké dny a ukázka techniky pro veřejnost. Tohle je největší akce, která se u nás pořádá, tím pádem má taky největší význam,“ řekl Šebesta.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) zopakoval, že Česko bude v příštích letech navyšovat svůj obranný rozpočet. Řekl také, že uvítal výsledek skotského referenda, protože Evropa by se neměla štěpit. „Evropa by měla postupovat společně a jednotně. Je důležité, aby v každém okamžiku bylo zřejmé, že platí naše spojenecké závazky, že jsme ochotni našim spojencům, dalším členům NATO a dalším členům Evropské unie přijít na pomoc, pokud by to z nějakého důvodu potřebovali,“ řekl premiér.

Dny NATO jsou největší akcí svého druhu ve střední Evropě. V atraktivních dynamických i statických ukázkách letos představuje své armádní, záchranářské či bezpečnostní jednotky 16 států, přičemž speciální partnerskou zemí je Polsko.

Co všechno se bude na letišti dít?

  • Letecká prezetance proslulého amerického konvertoplánu
  • Napadení eskorty v podání Vězeňské služby
  • Společný průlet českých a švédských stíhaček
  • Turecké průzkumné stroje
  • Historie policejních jízdních oddílů a výcviku koní
  • Letecký tanker KC 135
  • Představení nizozemského královského letectva
  • Motocyklová četa Hradní stráže

Speciálním hostem je armáda Polska, která pomocí svých letců a vojáků předvede například tank Leopard 2 či nadzvukové letouny F-16 a SU-22.

Přestože náklady na tuto každoroční akci rostou, organizátoři jsou přesvědčení, že jde o zásadní událost, na které by se nikdy nemělo vybírat vstupné. Jejich cílem není pouze prezentace techniky a vojenských dovedností. Chtěli by, aby byly tyto dny vždy také platformou pro vysvětlování důležitých bezpečnostních témat a rovněž příležitostí k připomenutí si vlastních tradic.

Další a neméně důležitou stránkou akce jsou samozřejmě také neoficiální setkání armádních velitelů, politiků, ale také podnikatelů. Ostrava se tak vždy na jeden víkend v roce stává místem, kde ti nejzasvěcenější jednají o klíčových bezpečnostních otázkách.