Trosky mostu stále leží ve Vilémově, nový zatím nevzniká

Vilémov (Havlíčkobrodsko) – Trosky zříceného mostu stále zůstávají v korytě říčky Hostačovky ve Vilémově na Havlíčkobrodsku. Rekonstruovaný most spadl před dvěma týdny, v jeho troskách zahynuli čtyři lidé. Stavební společnost, která má opravu mostu na starosti, sice oznámila, že zahájí stavbu nového mostu, dodnes tam ale nikdo nebyl.

Počasí by stavbě přálo, situace ve Vilémově ale zůstává stejná jako před dvěma týdny, když se v průběhu rekonstrukce zřítil zdejší silniční most starý zhruba 90 let. S výjimkou manažerů se ale pracovníci stavební firmy vysočinské obci vyhýbají. „Už se v podstatě začalo pracovat,“ odsekl přitom redaktorce ČT stavbyvedoucí z firmy Bögl & Krýsl, když se zajímala, proč se na místě nic neděje. O hodinu později dorazil bagrista, aby srovnal nástavce, zamkl bagr a zavřel oplocení. Bez dalších lidí na staveništi sám pracovat nemohl.

Okolnosti vilémovské tragédie nadále vyšetřují kriminalisté. Vyslýchají svědky a zodpovědné pracovníky stavebních firem, podle policejní mluvčí Dany Čírtkové však dosud nikoho neobvinili. Právní zástupce Bögla & Krýsla Radek Ondruš přitom odmítl, že by případné obvinění mohlo mířit za někým ze stavební firmy. Odpovědnost podle něj nesou tzv. vyšší dodavatelé. „Naši pracovníci postupovali dle technického postupu a instrukcí vyššího dodavatele,“ zdůraznila i mluvčí firmy Kateřina Plechatá. Podle zástupce investora – vysočinského hejtmanského náměstka Libora Joukla – ovšem pracovníci společnosti nevznesli žádné námitky proti navrženému technologickému postupu.

Přestože vyšetřování zdaleka neskončilo, neštěstí se již dostalo i před soud. Šlo však o soud v případu pádu mostu před vlak před šesti lety. I této rekonstrukce se totiž účastnila firma Bögl & Krýsl. „Společnosti Bögl & Krýsl padají mosty jako na podzim hrušky ze stromu,“ obul se do společnosti advokát Petr Grobelný, který zastupuje obžalované pracovníky z další stavební firmy ODS-DSO, kterou později převzala Eurovia. Právník Bögla & Krýsla Radek Ondruš potom poukázal, že i Eurovia má problémy s mosty s odkazem na údajnou deformaci konstrukcí na dálničním přivaděči v Ostravě (čtěte zde).

Most ve Vilémově se rozlomil a zřítil 4. září po odtěžení zeminy u jeho nosníků. Podle expertů na statiku mohla být příčinou ztráta opory po odstranění zeminy. U mostu pracovalo šest dělníků. Jeden utrpěl lehké zranění, dalšího záchranáři několik hodin vyprošťovali a dodnes zůstává v nemocnici. „Je plně stabilizovaný, dá se říct, že v dobrém zdravotním stavu,“ řekl o něm přednosta kliniky Fakultní nemocnice Hradec Králové Alexander Ferko. Další čtyři lidi nalezli záchranáři již mrtvé.