Věstonice a Pavlov spojí provizorní cesta

Břeclavsko – Technika dnes začala se srovnáváním terénu pro stavbu provizorní cesty mezi Dolními Věstonicemi a Pavlovem na Břeclavsku. Pod stávající krajskou silnicí se před týdnem po přívalových deštích sesunul svah a musela být uzavřena. Nestabilní je i svah v Bulharech, kde se dnes začalo s jeho zpevňováním. Naopak ve Strachotíně už sanace svahu skončila, příští týden tam bude zřejmě odvolán stav nebezpečí.

Situace ve čtyřech obcích na Břeclavsku, kde se po přívalových deštích z minulého týdne na několika místech sesunuly svahy, se pomalu vrací k normálu. V Dolních Věstonicích dnes začali se stavbou 2,5 kilometru dlouhé provizorní cesty, která nahradí uzavřenou krajskou silnici. „Postup prací bude záležet na počasí. Musíme doufat, že nebude pršet,“ uvedl vedoucí břeclavské správy a údržby silnic Ladislav Hádlík. Do vybudování provizorní cesty musí řidiči používat jedenáctikilometrovou objížďku.

Nová silnice zhruba za tři miliony korun vznikne ze staré polní cesty, kterou stavbaři zpevní. Cesta bude novou spojnicí mezi obcemi Pavlov a Dolní Věstonice. Pod původní silnicí se sesunul svah a musela být uzavřena. Její opravy potrvají zhruba půl roku. Obec na doporučení odborníků vyhlásila prostor pod nestabilním svahem za nebezpečný. Tamní rybářský kemp tak bude muset do dvou týdnů zmizet. Už při sesuvu minulý víkend v něm hlína zavalila jeden karavan a druhý odsunula, jedna žena skončila kvůli šoku v nemocnici.

V Bulharech už hasiči dokončili stavbu provizorní cesty pro těžkou techniku, která bude navážet kamení do řeky Dyje, aby tak zpevnili úpatí ujíždějícího kopce. Na něm stojí celkem 14 rodinných domů. Dva nejohroženější už hasiči evakuovali. Sesuv se bezprostředně dotýká zahrad zasažených domů.

„Máme připravenou skládku kamenů a tu nejhrubší frakci - kameny nad půl tuny a víc  - začneme pokládat do vody a začneme s vlastním zpevňováním břehu,“ potvrdil šéf jihomoravských hasičů Jiří Pelikán s tím, že na zpevnění padne celkem čtyři tisíce tun kamene. Už třetím dnem taky hasiči čistí úpatí kopce od křovin a stromů. „Hasiči to z člunu z vody nebo ze břehu skácí a dřevo následně přepravujeme na druhý břeh. Odtud se přepravuje pryč,“ popsal postup velitel úseku Zdeněk Chvátal. Práce na zajištění svahu budou trvat zhruba měsíc.

Naopak ve Strachotíně už zásah hasičů pomalu končí. Těžká technika tam odstranila tři tisíce kubíků zeminy, které ohrožovaly osm rodinných domů stojících pod svahem. Jejich obyvatelé byli téměř týden evakuováni, v sobotu už se mohli vrátit domů. Příští týden by mohl být v obci odvolán stav nebezpečí.

Sesuvy půdy na Břeclavsku si zatím vyžádaly nasazení 96 kusů techniky. V akci bylo 222 dobrovolných i profesionálních hasičů z 23 jednotek, na bezpečnost dohlíželo 205 policistů. Jihomoravský kraj zatím zaplatil za záchranné práce přes tři miliony korun, další tři tvoří dotace pro obec Dolní Věstonice na vybudování provizorní cesty. Pomoc už přislíbila i vláda, která uvolnila 10 milionů korun a pohonné hmoty pro hasiče ze státních rezerv.