Olomoucké arcibiskupství zřejmě získá zámek v Kroměříži

Kroměříž - Zámek v Kroměříži, jednu z nejcennějších českých památek, se stát chystá v rámci církevních restitucí vydat olomouckému arcibiskupství. České televizi to řekl ministr kultury Daniel Herman. Zámek je zapsaný na seznamu světového kulturního dědictví.

Zámek v Kroměříži bude zřejmě už v řádu několika měsíců znovu patřit církvi. „Podle informací, které já mám, tak nic nestojí v cestě tomu, aby zákon 428 byl naplněn a kroměřížský zámek vrácen původnímu vlastníkovi, což je olomoucké arcibiskupství,“ uvedl pro ČT ministr kultury Daniel Herman.

Olomoucké arcibiskupství požádalo o vydání zámku loni v prosinci. Už nyní tam vlastní přes sto tisíc sbírkových předmětů v zámeckých expozicích a v depozitářích. Národní památkový ústav ale zatím váhá, jestli církvi spolu se zámkem vrátí i unikátní zahrady - Podzámeckou a Květnou, které taktéž patří na seznam UNESCO. „S velkou pravděpodobností dojde k vydání zámku a zkoumáme a prověřujeme ještě funkční souvislost ve vazbě na zahrady,“ uvedla ředitelka Národního památkového ústavu Naděžda Goryczková.

V areálu jedné z nejcennějších českých památek se v 19. století konalo zasedání Ústavodárného Říšského sněmu. V roce 1984 tam režisér Miloš Forman natáčel oscarový snímek Amadeus. Dnes jde po Národní galerii o druhou největší obrazárnu v Česku.

Církev v rámci restitucí žádala ještě jednu památku UNESCO - areál poutního kostela sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře u Žďáru nad Sázavou. Stát ho vydal po více než ročním rozhodování letos v srpnu.

Stát vydá zámek Kroměříž zapsaný v UNESCO (zdroj: ČT24)