Obžalovaným z ostravské větve metanolové kauzy hrozí přísnější tresty

Zlín – Místo ohrožování zdraví závadnými potravinami rovnou obecné ohrožení. I to může hrozit všem sedmi obžalovaným z takzvané ostravské větve kauzy metanol. Hrozí jim 12 až 20 let vězení i výjimečný trest včetně doživotí. Dnes na to upozornil předseda soudního senátu Radomír Koudela. Případy začne soud řešit v pondělí.

Horší trestný čin a tím pádem i vyšší tresty mohou hrozit čtyřem obžalovaným z ostravské větve metanolové kauzy. Dnes je na to upozornil Krajský soud ve Zlíně. Muži jsou obžalovaní z ohrožování zdraví závadnými potravinami, soudce ale naznačil, že může případ posuzovat i jako obecné ohrožení. Zbylí tři muži byli pro obecné ohrožení obžalováni státním zástupcem.

Zlínský soud stejný postup zvolil i při projednávání hlavní větve kauzy, kvůli níž přišlo o život pět desítek lidí a další mají poškozené zdraví. V takzvané zlínské větvi případu bylo souzeno deset lidí. Šesti z nich senát zpřísnil kvalifikaci na obecné ohrožení. Nejtěžší, doživotní tresty, v květnu dostali dva údajní míchači otrávené směsi, Tomáš Křepela ze Zlína a Slovák Rudolf Fian. Zbylým osmi lidem soud uložil tresty od osmi do 21 let. Patnáctiletý trest přijal hlavní distributor Jiří Vacula, ostatní obžalovaní se odvolali.

V ostravské větvi případu soud zatím nařídil deset hlavních líčení, začne se v pondělí. Nejprve bude přednesena obžaloba a budou vyslechnuti obžalovaní. Budou následovat výslechy znalců a svědků, mezi nimiž jsou navrženi i dva muži souzení v hlavní větvi kauzy - Vacula a prodejce alkoholu Martin Jirout. Dá se očekávat, že zlínský soud s vynesením rozsudku počká na to, jak o odvolání obžalovaných v hlavní větvi případu rozhodne olomoucký vrchní soud. Podle mluvčího Vladimíra Lichnovského soud zatím jednání nenařídil.

Tisíce litrů smrtící směsi

Podle obžaloby dostal na severní Moravu otrávený alkohol Jirout, jemuž soud uložil 16 let vězení. Údajně zprostředkoval dodávku přibližně 2 300 litrů alkoholu otráveného metanolem pro Michala a Miroslava Klöselovy do Havířova. Podle státního zástupce se pak alkohol přes distributory Martina Posládka, Martina Svobodu a Václava Zlámala dostal ke spotřebitelům.

Klöselovi i Posládek byli obžalováni z obecného ohrožení, zbylí dva z ohrožování zdraví závadnými potravinami. Podle obžaloby mají na svědomí pět životů. Ohrožování zdraví závadnými potravinami se podle obžaloby dopustili i další dva muži spadající do ostravské větve, Petr Čagan a Bohumil Malátek z Přerovska. Čagan údajně opatřil Malátkovi nejméně 150 litrů otráveného alkoholu, po jehož vypití zemřeli na Přerovsku tři lidé.

Státní zástupce podal v lednu obžalobu na 31 lidí. Případy 14 z nich zlínský krajský soud delegoval na okresní soudy po celé zemi. Metanolová aféra začala 3. září 2012. Obžaloba postihuje jen období do konce roku 2012. Hlavním aktérům klade za vinu 38 mrtvých a dalších 79 intoxikovaných včetně lidí s trvale poškozeným zdravím. Celkem už na otravu zemřelo přes pět desítek lidí, poškozených je více než sto.