Třinácté stanoviště záchranek na Karlovarsku vzniklo v Lubech

Karlovy vary - V Karlovarském kraji roste počet výjezdů záchranné služby. Druhý nejmenší Český kraj má už 13 výjezdových stanovišť, to poslední otevřeli záchranáři dnes v Lubech.  Okolí Lubů bylo poslední bílé místo na mapě pokrytí záchranné služby. Nové stanoviště teď znamená větší jistotu pro 5 000 lidí. Celkem kraj přispívá na provoz všech stanovišť své záchranné služby ročně 130 milionů korun.

Třinácté stanoviště záchranek na Karlovarsku vzniklo v Lubech (zdroj: ČT24)

Od roku 2007 upozorňovali radní v Lubech, že záchranáři při cestě do příhraničí nedodržují limity stanovené zákonem. „Vždycky ta jednání ztroskotala na nedostatku financí, nebo že by to vybudování základny, co se týče výjezdů, nebylo efektivní,“ řekla místostarostka Lubů Miroslava Hrabovská (KDU-ČSL).

Teď mají záchranáři opačný problém. Výjezdů je tolik, že mnohdy tráví v sanitě celý den. Během jediného dne musí dispečeři záchranné služby vyřídit zhruba 400 tísňových hovorů. „Výjezdy narůstají meziročně několik let za sebou asi o 5–7 % každý rok,“ uvedl ředitel Záchranné služby Karlovarského kraje Roman Sýkora.