„Nestát, nekoukat, dělat!“ burácí Trautenberk na jevišti brněnské Radosti

Brno – Divadlo Radost znovu vsadilo na klasiku z večerníčků. Po loňském úspěchu téměř 70krát reprízovaného představení Mach a Šebestová zahájilo novou sezónu premiérou dramatické úpravy Krkonošských pohádek.

Večerníčky do divadla lákají. Brněnské Divadlo Radost si tentokrát vybralo jeden z nejklasičtějších – Krkonošské pohádky. Že je to sázka na jistotu, potvrzuje loňské vítězství Krokonošských pohádek v anketě o nejlepší českotelevizní večerníček.

„Taky jsem je v televizi sledoval, už jako malý kluk. Zaujaly mě tehdy výkony pana Prachaře, pan Řehoř jako lesník. Nepouštěl jsem si to znovu. Já jsem to držel v paměti,“ říká představitel Krakonoše Milan Potůček.

„Hrozně mě to baví, protože jsem až donedávna pořád hrál samé prince a klaďasy, a tak jsem rád, že jsem konečně dospěl do věku, kdy si můžu zahrát tyhle pořádné zemité role, záporné,“ dodává Radim Sasínek alias Trautenberk.

Krkonošské pohádky se dočkaly jevištního zpracování (zdroj: ČT24)

Režisér a autor scénáře Vlastimil Peška se kromě televizní předlohy podle pohádek Marie Kubátové inspiroval i v pověstech, které už v 17. století sesbíral Paulus Johan Praetorius. Příběhy uváděné na jevišti se tedy od těch televizních liší. Vedle panovačného sedláka a spravedlivého Pána hor ale samozřejmě nemůže chybět Anče, Kuba ani „hajnej“.

„Bez nich to samozřejmě nejde, protože se domnívám – a bylo to vidět i při dnešní dětské premiéře – že jsou tyhle figurky očekávány,“ říká Vlastimil Peška. Ten je zároveň ředitelem Divadla Radost, které letos vstoupilo do 65. sezóny. Na listopadovém festivalu připomene své nejúspěšnější hry z posledních let – třeba Beatles, Kytici nebo už deset let reprízovanou hru Malované na skle.

Krkonošské pohádky v brněnském Divadle Radost
Zdroj: ČT24/www.divadlo-radost.cz