Praha 10 chce v Senátu Cabrnochovou, Sabongui ale podá stížnost

Praha - Senátorkou za volební obvod Praha 10 se stala místostarostka Ivana Cabrnochová ze Strany zelených. Ve druhém kole doplňovacích voleb těsně porazila lékařku Janu Duškovou (za ANO). Finalistky od sebe dělilo 132 hlasů. Výsledek voleb ale nemusí být konečný. Kandidátka TOP 09 Renata Sabongui, kterou od postupu do druhého kola dělilo jen pět hlasů, sepisuje na průběh voleb stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu. Ten může v krajním případě nařídit i opakování voleb.

K urnám dnes přišlo pouhých 8,75 procenta voličů. Nízká volební účast tak zmařila souběžně konané referendum o stavbě nové radnice a opravě fotbalového stadionu Ďolíček. Jeho výsledek je kvůli asi sedmiprocentní účasti neplatný, minimální hranice byla 35 procent.

Cabrnochová obdržela ve druhém kole doplňovacích voleb 3 664 hlasů, což představuje voličskou podporu 50,91 procenta. Její soupeřku volilo o 132 lidí méně, získala přesně 3 532 hlasů, tedy 49,08 procenta.

„Rozhodlo to, že jsem v těsném kontaktu s obyvateli 'desítky',“ okomentovala výsledky voleb sama Cabrnochová. Z vítězství má velkou radost, cítí ale pokoru a závazek. V horní komoře by se chtěla věnovat především dopravě, evropským záležitostem nebo úpravě legislativy, která podle ní komplikuje rozvoj měst a obcí.

Ivana Cabrnochová (SZ) v odpoledním vysílání ČT24:

„Velmi ráda bych pokračovala v zastupitelstvu městské části Praha 10, protože je za námi vidět velký kus práce, kterou jsme v tomto zastupitelstvu odvedli. Druhým rokem jsem zde místostarostkou. Chtěla bych si zachovat kontakt s reálným životem a se svými obyvateli. Jako jedna z mála mám na svých webových stránkách na sebe kontakt, jak telefon, tak mailovou adresu. Obyvatelé jsou zvyklí mě kontaktovat, vědí, že se s nimi sejdu a že s nimi budu řešit jejich problémy. Toto bych si chtěla zachovat i v Senátu.“

Sabongui prohrála o pět hlasů, obrátí se na soud

Výsledek voleb ale nemusí být konečný. Kandidátka TOP 09 Renata Sabongui sepisuje stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu. Baletní mistryně a vysokoškolská pedagožka totiž skončila v prvním kole těsně třetí. Chybělo jí pouhých pět hlasů. Statistici, které si strana najala, spočítali, že takový výsledek není pravděpodobný. „Po deseti procentech jsem byla dokonce první, pak dvakrát nebo třikrát paní Cabrnochová, pak jsme byly stejně a pak jsem najednou byla třetí. To je přinejmenším zajímavé,“ řekla České televizi. Stížnost může podat nejdříve v pondělí, soud má pak 20 dnů na její posouzení. „Nerad bych předjímal rozhodnutí soudu, ale v konečné fázi může nařídit opakování voleb,“ uvedl mluvčí ministerstva vnitra Vladimír Řepka.

Pokud soud výsledek voleb potvrdí, dokončí Cabrnochová v Senátu pouze Štětinův šestiletý mandát, senátorkou tedy bude pouhé dva roky. Štětina byl do horní komory zvolen za Prahu 10 v říjnu 2010. Letos v květnu ale uspěl ve volbách do Evropského parlamentu a stal se europoslancem za TOP 09, křeslo českého senátora proto opouští.

Současná místostarostka a nově zvolená senátorka těsně vyhrála už první kolo minulý týden, když jí svůj hlas odevzdalo 15,83 procenta hlasů, Dušková skončila v těsném závěsu o pouhých 32 hlasů s 15,59 procenty. Volební účast byla 15,80 procenta.

Hnutí ANO si na senátorská křesla musí počkat

Prohra Duškové pro hnutí ANO znamená, že nebude mít alespoň do říjnových řádných voleb ve 27 obvodech v horní komoře zastoupení. Předsedu hnutí Andreje Babiše mrzí slabá volební účast. Sama Dušková považuje svou kandidaturu za zajímavou zkušenost. Cabrnochové gratulovala a doufá, že Senátu dodá elánu.

Podle premiéra a předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky vítězství Cabrnochové dokazuje, že i v
Praze má reálnou šanci na úspěch i kandidát levého středu. „Vítězství společné kandidátky SZ a ČSSD je pro nás povzbuzením před nadcházejícími komunálními a senátními volbami a také potvrzením faktu, že ve volbách rozhoduje skutečně každý hlas,“ uvedl Sobotka.

Výsledek doplňovacích voleb ale rozložení sil v horní komoře významně neovlivní. Většinu si v něm nejméně do říjnových voleb v dalších 27 senátních obvodech udrží levice.

Ivana Cabrnochová (Strana zelených)

  • narozena: 25. srpna 1974 v Praze
  • vzdělání: střední zdravotnická škola v Praze (obor zdravotní laborantka), Fakulta tělesné výchovy a sportu UK (obor tělesná a pracovní výchova zdravotně postižených)
  • od 2006 členka Strany zelených
  • od října 2006 zastupitelka městské části Praha 10
  • od června 2012 místostarostka radnice Prahy 10