Plzeňští záchranáři se dočkali moderního dispečinku. Sanitku vyšle rychleji

Plzeň - Nové operační středisko získali záchranáři z Plzeňského kraje. Jeden z nejmodernějších dispečinků v republice za téměř 55 milionů korun se v Plzni na Borech otevřel po čtyřletých přípravách. V říjnu začne naplno fungovat v novém sídle zdravotnické záchranné služby a díky moderní technice umožní rychlejší vyslání sanitky k případu. Dispečeři také na obrazovkách uvidí pohyb sanitek v mapách a poznají, zda je sanitka prázdná, nebo veze pacienta.

UvR: Plzeňská záchranka má nový dispečink (zdroj: ČT24)

„Máme teď dokonalejší propojení dispečinku a lidí při výjezdu. Můžeme předávat více informací, než jsme mohli předtím,“ prohlásil při slavnostním zahájení provozu dispečinku jeho vedoucí lékař Jiří Růžička. Nové vybavení například umožní rychlejší předávání informace z dispečinku výjezdové posádce. V okamžiku, kdy volající na lince 155 řekne dispečerovi město nebo obec, odkud volá, jde už tato informace online do navigace sanitky. Posádka tak může vyjet, podle dalších získaných informací od volajícího dispečer vzápětí pošle do navigace přesnou adresu výjezdu.

To může oproti starému dispečinku znamenat půlminutový až minutový náskok. „Minuta v záchranářství je například u náhlé zástavy oběhu hrozně dlouhá doba, protože právě zkrácení poskytování první pomoci zlepšuje přežití o desítky procent,“ řekl Růžička. Vedle toho budou v dohledné době sanitky vybaveny tablety, kam budou informace o pacientech chodit přímo. Navíc lékař vyplní zprávu o výjezdu a pacientovi přímo ve voze a pošle do nemocnice, kde tak dostanou informace dřív, než přijede sanitka. Dalším možným využitím tabletů je stáhnout si do nich informace o konkrétním pacientovi, jeho předchozích hospitalizacích a podobně.

Každá sanitka bude mít tablet

Loni Plzeňský kraj postavil záchranářům ze svých peněz sídlo za sto milionů korun. Nyní ho vybavil technologiemi a softwarem dispečinku za 32,5 milionu korun. Celý komplexní projekt, který zahrnuje i pořízení tabletů do každé sanitky, další technologie a propojení na jednotnou infrastrukturu všech složek integrovaného záchranného systému, bude dohromady stát přes 37 milionů korun a měl by být dokončen příští rok. Podle hejtmana Václava Šlajse (ČSSD) kraj dispečink vybavil díky dotaci Evropské unie, z vlastních zdrojů platil 15 procent nákladů.

Záchranná služba Plzeňského kraje má od 110 do 190 výjezdů denně, z toho zhruba polovina představuje Plzeň. Podle ředitele záchranky Romana Svitáka pracuje u záchranné služby kolem 50 lékařů, 170 sester a stejný počet řidičů. V centralizovaném dispečinku pro celý kraj pracuje 25 dispečerů, kteří se střídají v dvanáctihodinových směnách. Ve dne je v práci pět dispečerů a čtyři v noci. V terénu řídí přes 30 sanitek. Plzeňský kraj na provoz záchranné služby dává podle Šlajse 260 milionů korun ročně, což jsou asi dvě třetiny potřebných nákladů, jen třetinu pokryje zdravotní pojištění.