Kanál pro vodní slalom v centru Olomouce? Vodáci věří, že ano

Olomouc - Vodáci z oddílu Univerzity Palackého chtějí vybudovat v centru Olomouce, na Mlýnském potoce u obchodního centra Šantovka, tréninkový i soutěžní kanál pro slalom. Tamní mladí kajakáři vítězí na mistrovstvích Evropy i světa, přitom nemají kde trénovat. Mnozí proto odcházejí za lepším zázemím. Vodáci to chtějí změnit. Město jim dalo na přípravu dva roky. S Mlýnským potokem totiž mělo jiné plány.

Vodáci chtějí postavit umělý kanál v centru Olomouce. (zdroj: ČT24)

Na místě torza jezu u obchodního centra Šantovka, který chtějí vodáci využít, měl podle plánů města vzniknout balvanitý skluz. Protože radním se nápad umělého kanálu zalíbil, původním záměr pozdrželi a dali vodáckému klubu dva roky na zajištění studie proveditelnosti.

„Výstavba dráhy by měla stát asi sto milionů korun. O dotaci chceme požádat mimo jiné ministerstvo školství,“ uvedl trenér kanoistů, předseda oddílu SK UP Olomouc a mistr světa Robert Knebel, který má jasné představy, jak by měl kanál se zázemím pro sportovce vypadat a fungovat. Provozní náklady odhaduje na dvě stě tisíc ročně.

Součástí plánů je totiž postavit revizibilní turbínu a využít sílu vody k výrobě elektrické energie. Cvičná dráha by měla sloužit i veřejnosti, autoři počítají také s tribunami pro diváky. Parametry kanálu by měly být takové, aby se tam mohly konat atraktivní mezinárodní soutěže.

Za divokou vodou stovky kilometrů

K nadějím české kanoistiky patří šestnáctiletý mistr republiky a vícemistr světa Václav Chaloupka z Olomouce. Na klidné vodě řeky Moravy může cvičit pouze vytrvalost. Za tréninkem na divoké vodě musí dojíždět mnoho kilometrů, například do Krakova nebo do Bratislavy. Nejčastěji se ale připravuje v pražské Tróji.

Do tamního sportovního oddílu odcházejí vodáci z Moravy nejčastěji. „Tam se pak určitým způsobem dál prosazují. Myslím si však, že kdyby se podmínky v Olomouci zlepšily, byli bychom tady schopni vychovávat mistry světa a možná i olympijské vítěze,“ říká šéf české juniorské reprezentace a trenér SK UP Olomouc Jiří Kratochvíl.

O odchodu z Olomouce už přemýšlí i Chaloupka. „Když junior přejde do třiadvacítky, není šance, aby tady v těchto podmínkách mohl klukům z Prahy konkurovat,“ vysvětloval mladý kanoista. Pokud se podaří kanál vybudovat, bude první svého druhu na Moravě.