Školáci z Kraje Vysočina začali používat stavebnice Merkur

Jihlava - Žáci ve 13 základních školách na Vysočině budou při výuce používat stavebnice Merkur. Cílem projektu je, aby výuka technických oborů měla minimálně stejnou váhu a prostor, jako má dnes výuka hudební a výtvarné výchovy. Metodiku vyučování za pomoci stavebnice pro 4. - 8. ročníky ZŠ vypracoval Kraj Vysočina.

Školáci z Kraje Vysočina začali používat stavebnice Merkur (zdroj: ČT24)

Podniky na Vysočině postrádají kvalifikované odborníky ve strojírenství. Nezájem o technické obory má změnit právě nová metodika výuky na základních školách. Žáci se budou učit hlavně zručnost - cílem je získat dostatek vhodných uchazečů o technické obory, kteří na trhu práce stále scházejí. Právě proto stavebnice pro školáky koupila za půl milionu korun společnost Bosch.

Na školách budou stavebnici používat kromě pracovního vyučování i při výuce matematiky a fyziky. V každé třídě bude stavebnice jeden měsíc, poté ji předají dál. Ve vybraných školách v kraji bude konstrukční set používat více než tři tisíce žáků. 

Poprvé si hrály děti se stavebnicí Merkur v roce 1925. Kovová hračka se zrodila v Polici nad Metují díky Jaroslavu Vanclovi.