Bezdomovci úspěšně hospodaří na farmě ve Strahovicích

Strahovice - Klienti Armády spásy, kteří se starají o farmu ve Strahovicích na Opavsku, narušují většinové přesvědčení, že bezdomovci nechtějí nebo neumí pracovat. Za dva roky tam získalo zaměstnání osmnáct obyvatel azylového domu ve věkovém průměru 44 let. Starají se o zvířata, pěstují zeleninu, z dřevní štěpky vyrábějí peletky na topení pro domácnosti a firmy. Je to české unikum.

Historie farmy ve Strahovicích, na které pracují bezdomovci, sahá do konce devadesátých let, kdy statek zdědil jeden zaměstnanec Azylového domu Samaritán a organizaci ho bezplatně pronajal. Tehdejší ředitel tento experiment vymyslel. Samaritán později přešel pod Armádu spásy, ale lidé z okraje společnosti tam dál nacházejí novou vzpruhu k životu, i když na farmě se musí vstávat brzy a z okopávání a vybírání brambor bolí záda.

Brambory v bio kvalitě jsou jedním z produktů této farmy, ke které už patří i dvě pronajatá pole. „Brambory máme pro vlastní potřebu, kupují si je lidé z okolí a také je dodáváme do místních vývařoven,“ říká Pavel Mytych z Armády spásy, který je vedoucím farmy.

Za odměnu zaměstnanecká smlouva

Bezdomovci chovají také prasata, husy, kozy. Hrdý farmář se stal například z Alexandra, bývalého obyvatele azylového domu. Je jedním ze tří, kteří na farmě bydlí a dostávají plat. Díky tomu mohou splácet staré dluhy, kterými je většina klientů azylových domů zatížena. Další pracovníci farmy dojíždějí z Opavy.

Odbyt mají zajištěný i pro produkty živočišné výroby. Lidé z okolí si už například zamluvili třicet svatomartinských hus. Z dřevní štěpky, kterou nejprve půl roku suší, vyrábějí peletky na topení. To je práce pro Marka, kterému soud nařídil 300 hodin obecně prospěšných prací. Protože se osvědčil, nabídla mu Armáda spásy zaměstnaneckou smlouvu. Dalším zaměstnancem farmy je Marek Bělčák. „Záda mě bolí úplně stejně, jako když jsem tu smlouvu neměl. Ale samozřejmě jsme moc rád, protože se snad díky tomu zase postavím na vlastní nohy,“ říká Bělčák.

Peletky vyrábí i klienti v Čechách

Farma ve Strahovicích je jediná svého druhu v Česku. Armáda spásy pomáhá klientům najít uplatnění i v jiných činnostech, například při úklidových a různých pomocných pracích. V celém Česku zaměstnává Armáda spásy 180 lidí. „Nedaleko Karlových Varů máme například charitativní obchod, při kterém také zpracováváme dřevo na otop - na štěpku a peletky,“ říká národní ředitel sociálních služeb Armády spásy Jan František Krupa.

Podobně funguje i Charita České republiky, jeden obchod má například ve Frenštátu pod Radhoštěm. Dlouhodobě nezaměstnaný Herbret Siegel tam pracuje od půlky března. Podobně jako farmářům ve Strahovicích mu nejde jen o výdělek, ale také o dobrý pocit, že může být užitečný.

Bezdomovci hospodaří na farmě (zdroj: ČT24)