Vánoce na Zelňáku budou možná bez Zelňáku

Brno - Vánoční trhy letos na brněnském Zelném trhu možná nebudou. Náměstí prochází generální rekonstrukcí, kterou podle magistrátu zdržel archeologický průzkum. Nově by měla rekonstrukce skončit v květnu. Oprava se také prodraží, místo původních 60 milionů korun vyjde o sedm milionů dráž. Zelný trh je jednou z nejstarších osídlených lokalit historického centra města, podle odborníků je nejstarší osídlení čtyři tisíce let staré.

„Zdlouhavý archeologický průzkum je hlavním důvodem prodloužení termínu dokončení rekonstrukce Zelného trhu. V centrální lokalitě náměstí měl archeologický průzkum dle smluvního harmonogramu trvat v jedné části 10 dní, ve skutečnosti trval 112 dní,“ vysvětlil mluvčí magistrátu Pavel Žára. Ve zbytku lokality měli archeologové původně pracovat 36 dní.

Nově se tak termín otevření zrekonstruovaného náměstí odsouvá na polovinu května. Pro Brňany to znamená, že budou pro ovoce a zeleninu chodit ještě na jaře na Moravské náměstí, kam se stánkaři kvůli rekonstrukci přesunuli. A možná i to, že letos musí oželet tradiční „Vánoce na Zelňáku“, kde byly v rámci vánočních trhů soustředěny řemeslné stánky a tradiční výrobky. O tom, zda se trhy uskuteční alespoň na části náměstí a zda to bude pro lidi bezpečné, se rozhodne v nejbližších týdnech.

Krom prodloužení se rekonstrukce i prodraží. „Zvýší se náklady na opravu na 67 milionů korun, což je o sedm milionů více, než bylo plánováno. Navýšení schválili tento týden radní,“ dodal Žára.

Tisíce let historie

Pro poznání významné lokality nejen středověkého, ale i pravěkého osídlení však průzkum přinesl zajímavé nálezy. Například základy velké novověké budovy, středověké sklepy, také kostru člověka ze starší doby bronzové. Archeolog Anotnín Zůbek, který výzkum vede, uvedl, že Zelný trh dokládá osídlení čtyři tisíce let staré.

Až stavbaři opravu dokončí, Zelný trh se promění v odpočinkovou zónu s tržištěm. Zahradníci tu vysadí 17 stromů, dosud žádná zeleň na náměstí nebyla. Vzniknou zde také fontánky a opraví se historická kašna Parnas. S návratem na Zelný trh počítali i prodejci ovoce a zeleniny.

Historie Zelného trhu

Historické náměstí na starém Brně neslo v minulosti různé názvy, pojmenování Zelný trh se poprvé objevuje v 15. století, ačkoliv tradice obchodů v této části města sahá až do 13. století. Na náměstí si už ve středověku začala stavět domy bohatá šlechta a měšťané. Postupně se začaly objevovat i honosné paláce, například Ditrichštejnský palác, v němž dnes sídlí Moravské zemské muzeum.

Dominantou trhu se na konci 17. století stala barokní kašna Parnas podle návrhu Jana Bernarda Fischera z Erlachu. Původně tam stávala renesanční kašna. Přes Zelný trh pochodovala i vojska císaře Napoleona na jeho návštěvě Brna.