Jihlavská zoo představila dvojčata pand červených

Jihlava - Zoo Jihlava v sobotu představí návštěvníkům mimořádný přírůstek – dvojčata pandy červené. Kamera ČT měla ale unikátní možnost zvířata natočit už dnes. Mláďata, jejichž pohlaví zatím není známo, se jihlavskému pandímu páru narodila 23. června. Samice je ale až do poloviny září střežila uvnitř boudy, takže je nikdo z návštěvníků ani chovatelů nemohl vidět. Mláďata se většinu dne ukrývají v doupěti a ven vychází převážně za šera, když je naprostý klid.

Jihlavská zoo má mláďata červených pand (zdroj: ČT24)

Pandy červené (Ailurus fulgens) patří do samostatné čeledi pandovití a žijí v Nepálu, Indii a Číně. Jsou to vzácná zvířata, která jsou ohrožena ztrátou životního prostředí a nelegálním lovem. Zoo Jihlava chová pandy červené od roku 2011, kdy dovezla z Německa ročního samce Pantalaimona. Matkou mláďat je dvouletá Nangwa.

Světový den zvířat v jihlavské zoo

V sobotu 4. října oslaví Zoo Jihlava Světový den zvířat. Program bude letos zaměřen na ptáky. V centru environmentální výchovy PodpoVRCH se uskuteční výstava fotografií z fotografické soutěže „Pípni spoušť“. Pro malé i velké návštěvníky budou v areálu zoo připraveny soutěže a další program, který připravili mladí ochránci přírody z Třeboně. 

Speciální komentované krmení ptáků.

11:00 - komentované krmení marabu afrického a husic nilských v Africké savaně

11:30 - krmení papoušků na Australské farmě.

13:00 - komentované krmení nandu pampových ve výběhu amerických zvířat

13:30 - povídání u jeřábů mandžuských z Asie.