Poblíž Chomutova ležely chemikálie včetně kyanidu, k úniku ale nedošlo

Chomutov – U potoka Hačka v chomutovské čtvrti Spořice se v sobotu večer objevily ampule s chemikáliemi. Mezi nalezenými látkami byl například i jedovatý kyanid sodný. Některé lahve byly rozbité, a hasiči proto povolali na místo speciální jednotku, která odvezla látky k likvidaci. Do vody se ale chemikálie podle všeho nedostaly. Přesné složení látek budou zkoumat specialisté.

Chomutovská jednotka povolala specializovanou chemickou laboratoř z Třemošné. „Mezi nádobami z chemikáliemi byla nalezena ampulka s látkou, na níž byl nápis kyanid sodný. Hasiči v protichemických oblecích posbírali nádoby do barelů. Podle vyjádření pracovníka Chemické laboratoře Třemošná bylo odstranění chemikálií dostačující,“ řekl mluvčí krajských hasičů Lukáš Marvan.

Podle operačního důstojníka chomutovských hasičů byly některé ampule rozbité. Mluvčí Povodí Ohře Jan Svejkovský řekl, že nádob s chemikáliemi bylo několik. „Byly označené jako chloridy a dusičnany,“ doplnil Svejkovský. Podle Marvana bude ampulka s označením kyanidu v pondělí podrobena analýze v chemické laboratoři. Česká inspekce životního prostředí i Povodí Ohře životního prostředí ale tvrdí, že látky okolí nijak nepoškodily. „Nedošlo ke kontaminaci vody ani zeminy. Dál se bude samozřejmě zjišťovat, o jaké látky šlo,“ řekla šéfka krajského inspektorátu životního prostředí Jana Moravcová.

Kyanid sodný je prudce jedovatá látka, která je rozpustná ve vodě a alkoholech. Velmi nebezpečná je navíc pro vodní ekosystém.