NS se zastal exšéfa strážníků Přikryla. Případ se vrací na začátek

Brno – Soudy dostatečně nevysvětlily, jak bývalý šéf brněnských strážníků Jaroslav Přikryl porušil své pravomoci, rozhodl Nejvyšší soud. Případ údajně neoprávněného nakládání s osobními údaji tak musí znovu řešit Městský soud v Brně. Ten původně Přikrylovi uložil 15 měsíců vězení s podmíněným odkladem na tři roky. Po jeho pravomocném verdiktu odvolalo vedení města Přikryla z čela Městské policie. Soudy se zároveň zabývají další obžalobou, podle níž měl Přikryl zametat pokuty.

Nejvyšší soud zrušil pravomocný verdikt nad bývalým ředitelem Městské policie v Brně Jaroslavem Přikrylem. Podle mluvčího soudu Petra Knötiga justice dostatečně neosvětlila, v jakém směru postupoval obviněný v rozporu se svým oprávněním. „Také nebylo prokázáno, že jednal v úmyslu opatřit sobě neoprávněný prospěch. Další podrobnosti zatím sdělit nelze, dokud nebude rozhodnutí doručeno účastníkům řízení,“ uvedl Knötig s tím, že se případ vrací na stůl městskému soudu. „Ten bude muset doplnit dokazování a znovu rozhodnout,“ uzavřel mluvčí.

Jaroslav Přikryl byl letos v únoru pravomocně odsouzen k podmínce za neoprávněnou manipulaci s osobními údaji. Podle soudu si nechal vytáhnout z informačního systému strážníků podklady ke 119 údajně nestandardně řešeným dopravním přestupkům. Ty pak chtěl použít při obhajobě v jiném případu, který soudy ještě řeší – v něm je Přikryl obžalován, že zahlazoval přestupky, například i některým brněnským politikům a podnikatelům. Sám Přikryl jakoukoliv manipulaci odmítá, šlo prý o sporné přestupky, které předal svým podřízeným, aby je důkladněji prošetřili.

Verdikt v prvním případě padl paradoxně dřív, než soudy stihly vyřešit původní kauzu s přestupky. Jaroslav Přikryl byl pravomocně odsouzen, druhý den ho zastupitelé odvolali z funkce šéfa brněnských strážníků. Zaměstnancem městské policie zůstal až do začátku dubna, několik týdnů byl na nemocenské dovolené, ve stejné době ho ale novináři „nachytali“ v hledišti při hokejovém zápase.

„Celý případ ještě není u konce. Vyčkáme na opětovné rozhodnutí soudu,“ řekl k případnému Přikrylovu návratu do ředitelské funkce mluvčí brněnského magistrátu Pavel Žára. Zda bude sám Přikryl o návrat na post usilovat zatím není jisté. „Dobrý nápad to bezesporu je, ale nemám k dispozici aktuální stanovisko svého klienta a předpokládám, že pokud nebudeme mít písemné vyhotovení rozhodnutí Nejvyššího soudu, tak se blíže vyjadřovat nebudeme,“ řekla dnes Přikrylova advokátka Běla Sedláčková.

Kontroverzní osoba?

Zmíněné soudní spory nejsou první kontroverzí, která se v souvislosti s Jaroslavem Přikrylem objevila. Už v minulosti přišel kvůli falšování policejních statistik svými podřízenými o místo brněnského policejního ředitele, později bylo zpochybňováno výběrové řízení, ve kterém získal místo šéfa brněnských strážníků.

Přikryl působil 33 let jako policista. Byl ředitelem státní policie v Brně a Hodoníně. Hovořilo se o něm i jako o kandidátovi na policejního prezidenta.