Brno jde naplno proti hazardu. Hrát už se nesmí ani v centru

Brno – Herny zakázat úplně, nebo vůbec. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) na začátku září upozornil, jak podle něj vypadá férová regulace hazardu. Brněnské městské části se proto rozhodly upravit vyhlášku a přiklání se spíš k plošnému zákazu. Nově zrušila všechny výjimky radnice Brno-střed.

Když brněnští zastupitelé na začátku letošního roku schvalovali vyhlášku omezující hazard, přiklonilo se 23 městských částí k úplnému zákazu heren. Šest čtvrtí si ponechalo výjimku na konkrétní ulice či provozovny, kde byly videoloterijní terminály povoleny. V září ale ÚOHS upozornil, že takové omezení považuje za diskriminační. Městské vyhlášce tak hrozilo, že ji úřad napadne u dozorového orgánu, tedy ministerstva vnitra.

Podmínky ÚOHS zatím neplní městské části Černovice se sedmi povolenými adresami pro hazard, Chrlice se šesti adresami, Řečkovice a Mokrá Hora se čtyřmi výjimkami a donedávna i Brno-střed, kde byl hazard povolen na dvou adresách. Včera odpoledne ale tamní zastupitelé posvětili úplný zákaz hazardu včetně zrušení výjimek pro dvě kasina. Dnes jejich požadavek posvětili i městští zastupitelé.

Brno má 29 městských částí, ve více než 20 z nich platí celoplošný zákaz hazardu. Nově se k nim přidaly městské části Vinohrady, Bosonohy a Brno-střed. Zákaz heren s výjimkou fungování kasin zavedly nově radnice v Bystrci, Jundrově a Novém Lískovci.

Brněnské zastupitelstvo zpřísnilo regulaci hazardu (zdroj: ČT24)

Naopak městské části Brno-jih a Brno-Tuřany vymezují ulice, v nichž je provoz loterií a jiných podobných her zakázán, všude jinde být může. Ostatní městské části zakazují provoz loterií a jiných podobných her úplně. Oba tyto postupy jsou podle stanoviska ÚOHS v souladu se zákonem.

Herny, kam se podíváš

I přesto, že v Brně od loňska rapidně ubylo lokalit, kde je hazard povolen, v provozu zůstávají desítky heren. Ministerstvo financí je sice postupně ruší, kvůli velkému množství heren a výherních přístrojů mu to ale trvá. Vyhláška hernám omezuje i reklamu, ani tu se ale nedaří z ulic dostat. Provozovatelé heren si ze sankcí často nic nedělají, v polovině srpna navíc nebyla ve správním řízení dořešena jediná pokuta.

Venkovní vzhled nesmí na hernu nijak upozorňovat. Žádné poutače, nápisy, zvuky ani nabídky občerstvení pro hráče nesmí lákat dovnitř. Okna musí být zatemněná bez možnosti do herny zvenku nahlížet. Pokuta udělená na místě může být maximálně tisíc korun, ve správním řízení až 30 tisíc.

I přesto Brno v poslední době hazard značně omezilo. Ještě loni bylo ve městě 300 heren se zhruba 3 000 přístroji, pro letošní rok magistrát počítá s 30 provozovnami a 300 automaty.

Podle nedávného průzkumu ČT si 47 procent Brňanů myslí, že by magistrát měl proti hazardu postupovat razantněji. Více než třetina respondentů totiž zná ze svého blízkého okolí člověka, kterého závislost na automatech a hazardu přivedla do životních problémů.