Lékaři se v Ostravě učí, jak postupovat při katastrofách

Ostrava - Společnost urgentní medicíny a medicíny katastrof, která vyvíjí co nejefektivnější postupy záchrany a ošetřování lidí v případech hromadných katastrof všeho druhu, školí lékaře a zdravotníky v Ostravě. Projdou například školením o novém využití sonografie přímo v terénu, čeká je kurz neodkladné resuscitace. Na programu budou i chemické hrozby, průmyslové havárie nebo teroristický útok.

„Naším cílem je připravit lékaře, aby byli schopni v případě katastrofy správně reagovat a využít doporučené postupy,“ řekl Pavel Urbánek ze Společnosti urgentní medicíny a medicíny katastrof.

Jednou ze zásadních pomůcek, kterou vytvořila sekce Medicína katastrof, jsou speciální visačky pro jednotlivé pacienty. Při hromadné nehodě, při které je potřeba rychle pomoci desítkám zraněných, mají usnadnit rychlé roztřídění pacientů. A provázet by je měly od místa katastrofy až do nemocnice.

Zásadní pomůcka v terénu - třídicí karta

„Třídicí karta, kterou by měl mít každý pacient, postihne všechny podstatné informace. Lékař tam označí, na jakém místě utrpěl pacient zranění, jaký je stav životních funkcí, zda musí být okamžitě ošetřen nebo ihned transportován do nemocnice, kdy a jaké výkony podstoupil na Stanovišti neodkladné péče, kde by měl být připraven na převoz do nemocnice,“ vysvětloval Urbánek.

Slabinou záchranného systému v Česku je podle Urbánka nedostatečná připravenost některých nemocnic na hromadný příjem pacientů. „Nemocnice hromadný příjem nacvičují, ale hlavně ty menší, které nemají traumatologická centra, to podceňují,“ uvedl. Kongres, který v Ostravě pořádá Společnost urgentní medicíny a medicíny katastrof společně se Zdravotnickou záchrannou službou Moravskoslezského kraje, začal v úterý a potrvá tři dny. Největší hromadnou havárií, se kterou se lékaři a záchranáři Moravskoslezského kraje v novodobé historii setkali, bylo neštěstí ve Studénce v roce 2008. Zranění utrpělo kolem stovky lidí.