Bývalou pohraniční rotu na Třeboňsku srovnali se zemí

Hájnice – K zemi šla další z bývalých pohraničních rot v jižních Čechách – areál v Hájnicích na Třeboňsku. Pro nedaleký Chlum u Třeboně neměl areál žádné využití, zájem o něj v minulosti měl místní podnikatel, ale neuspěl. Od státu tak areál roty zdarma získala Správa Chráněné krajinné oblasti Třeboňsko a 5 let připravovala jeho demolici.

Demolice pohraniční roty (zdroj: ČT24)

Areál bývalé 13. pohraniční roty, kde v dobách socialismu sloužilo 100 mužů, ležel ve 2. zóně chráněné oblasti, v ptačí oblasti, kde podle Miroslava Hátleho z CHKO Třeboňsko hnízdí například orel mořský a čáp černý. Kromě toho i esteticky rušil okolní přírodu a navíc se budovy rozpadaly. Správa CHKO ho proto nechala srovnat se zemí, náklady byly dva a půl milionu korun.

Budovy v Hájnicích nejen že fyzicky zmizely, ale jsou už i vymazané z katastru nemovitostí. Na pozemcích by do budoucna měl růst les.

Rota Peršlák

Jen osm kilometrů od Hájnic leží další bývalá pohraniční rota – Peršlák. Vojáci tam sloužili už za první republiky. Osud této roty byl ale opačný než v Hájnicích, vznikl tam lesní hotel. Podle spolumajitelky Marcely Hauserové z původního objektu zůstaly jenom obvodové zdi, jinak vše museli postavit znovu. V areálu zůstaly na pohraničníky některé památky, např. tzv. Kámen republiky. V České Kanadě byly i další pohraniční roty. Z té v Nové Bystřici zbývá ještě zbořit sklad pohonných hmot, rota ve Slavonicích se rozpadla.

Pohraniční roty na Šumavě

Stožec - Správa NP Šumava převzala od ministerstva vnitra areál bývalé roty pohraničníků ve Stožci v roce 2013. Areál pět let předtím opustila cizinecká policie a budovy chátraly. NP Šumava plánuje v areálu pobytové středisko pro handicapované děti a v současné době jedná s MŽP o vzniku Centra ekologické výchovy. Původně se uvažoval o bourání části areálu, ale zatím všechny budovy stojí.

Stožecká rota
Zdroj: ČT24

Borová Lada – Rota v Borových Ladech vznikla podle stejného projektu jako na Stožci, budovy jsou téměř identické. Areál převzala Správa NP a CHKO Šumava. Bývalé vedení parku plánovalo část areálu zbourat, ale nové vedení teď řeší jeho další využití a zatím žádná budova k zemi nešla.

Bývalá pohraniční rota v Borových Ladách
Zdroj: ČT24

Kvilda -  Z bývalé roty zbyla jediná hlavní budova, ve které obec Kvilda plánovala zřídit muzeum zaniklých šumavských obcí. Zbytek domů v areálu byl už zbourán. Muzeum ovšem nakonec obec umístí jinam, takže k zemi by zřejmě ještě letos měla jít i poslední zbylá budova v areálu bývalých kasáren.

Javoří Pila - Budovy bývalé roty Javoří Pila na Šumavě buldozery zničily, do chráněného území nepatřily. Místo příjezdové silnice k rotě vznikla cyklostezka.

Roty Pohraniční stráže

Pohraniční stráž měla na území České republiky 96 rot.

  • Polovinu z nich využívají státní organizace nebo obce.
  • 38 správci prodali.
  • 5 jich už v 90. letech strhli.